Прекратено е дело срещу ген. Атанасов за арестуван самолет с оръжие

Прокуратурата е прекратила наказателното дело срещу бившия директор на Национална служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов във връзка с украинския самолет с оръжие, задържан по негова заповед на бургаското летище преди години. Самолетът бе задържан по съмнение, че пратката гаубици, оръжейни части и автомати "Калашников" са за ембарговата държава Еритрея, но след това бе освободен от прокуратурата.

"Делото е прекратено на 11 ноември 2002 г. и за мен е неясно защо чак сега ми съобщават", каза ген. Атанасов, който днес е получил постановлението на прокуратурата.

Близо 17 месеца генералът бе с наложена мярка за неотклонение - гаранция от 10 000 лева.

Днес Атанасов е бил призован по във Военно-апелативна прокуратура по друга проверка, но заяви, че няма никакво отношение към нея и не съобщи подробности.

Според генерала, българската прокуратура под ръководството на настоящия главен прокурор се е превърнала в един репресивен орган, който упражнява политически натиск.

Бившият шеф на контраразузнаването бе подложен на незаконно подслушване при разработката "Гном" преди две години. След като гръмна скандалът се разбра, че генералът е бил заподозрян за "шпионаж в полза на САЩ и Великобритания" - бъдещи наши партньори в НАТО.

Ген. Атанасов съобщи днес, че вчера му е било повдигнато обвинение по т.нар. нареченото дело "Филчев гейт", в което става въпрос за подслушването на главния прокурор Никола Филчев преди 4 години. Той трябва да плати 10 000 лева гаранция, за да остане на свобода. Според публикации в медиите, повдигнатото му обвинение е за престъпление по служба по чл. 387, ал. 1 от НК, който предвижда до три години затвор.

Прокуратурата ще доказва, че като шеф на контраразузнаването той не е направил всичко възможно , за да предотврати подслушването.

Скандалът гръмна на 28 юли 2000 г., когато в стените на апартамента на Филчев в столичния кв. "Витоша" бяха открити микрофони. Филчев все още не бил разпитван по това дело.

О.з. полк. Пламен Арсов и бившите служители на СОТИ Борис Бояджиев и Йордан Йорданов по делото, но процес още не е насрочен. В хода на разследването обвинения бяха повдигнати срещу Милчо Кирилов и бившия шеф на СОТИ Светозар Спасов, но бяха прекратени поради смъртта им.

Обвиненията срещу петима, между които и отстраненият заради подслушването бивш главен секретар на МВР ген. Божидар Попов, отпаднаха.

Споделяне

Още от България