Премиерът алармира ЕК за гръцките блокади на границите

Премиерът алармира ЕК за гръцките блокади на границите

България е сезирала Европейската комисия за нарушения на европейски договори и регламенти от страна на Гърция заради продължаващите втори ден блокади на граничните пунктове между двете държави от гръцките фермери, съобщиха във вторник от правителствената пресслужба.

Страната ни настоява и за изплащането на компенсации от южната ни съседка. Експерти от земеделското, транспортното и икономическото министерство ще сформират щаб за оценка на загубите за българската икономика от блокираните граници. Справката ще бъде изпратена на ЕК. От миналогодишните 20-дневни блокади страната ни загуби 10 млн. евро.

В писмо на премиера Бойко Борисов до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу настояваме комисията да вземе спешни мерки за прекратяването на блокадите и да бъдат санкционирани гръцките власти заради бездействието им, довело до критична ситуация.

По-късно през деня сходно писмо до ЕК изпратиха българският земеделски министър Мирослав Найденов и румънският му колега Михайл Димитру. Двамата министри посочват, че блокадата представлява нарушение на основните принципи на вътрешния пазар на Общността, който се утежнява от сегашната криза на европейската икономика. В писмото се казва още, че в началото на 2009 г. действията на гръцките фермери са довели до значителни загуби, както за България, така и за Румъния.

"България не желае по никакъв начин да наруши упражняването на фундаментални права, признати от страните членки, включително правото на стачка. Независимо от това, всяка форма на протест, която нарушава основни права и свободи на други граждани на ЕС и заплашва основополагащи принципи на единния пазар на Европейската общност, е изцяло неприемлива. Формата на протест на гръцките фермери засяга интересите на българските транспортни фирми, както и на такива от други държави от ЕС. В резултат на такава блокада на КПП миналата година загубите на българските превозвачи се изчисляват на повече от 10 милиона евро само за първите седем дни на стачката", се казва в писмото на Борисов до Барозу.

Да си протестират в държавата“

Пред журналисти Борисов заяви, че е поискал 10 млн. евро компенсация, но по-късно от земеделското министерство уточниха, че загубите тепърва ще се изчисляват. "Това не е наш проблем, за да понасяме тези пасиви", коментира Борисов.

"Изпратили сме още вчера нота до гръцкото правителство гърците да бъдат така любезни и да си протестират вътре в държавата, да си затворят пристанищата, ако искат. Аз не давам съвети на тях, но искам да отпушат нашите пунктове. Има подписан договор с ЕС, който казва – свободно предвижване на товари и стоки. Очаквам много спешно след писмото ми и след личния ми разговор с Барозу да има ответна реакция", каза премиерът.

"Кръв ми капе от сърцето, като гледам как шофьори спят по кабините", коментира още той.

"Обясних на г-н Барозу, че те, гърците, подстрекават и българските производители към протести, правят ги във време, когато нямат работа. Не го правят, когато орат или сеят, или когато на Великден 50 хиляди българи отиват да празнуват в Гърция, а го правят сега, когато нямат работа и ни нанасят щети. Искам ЕК много сериозно да се намеси. Една седмица се обясняваме има ли, няма ли конфликт на интереси за г-жа Желева, а в същото време те ни нанасят тежък конфликт на интереси на икономиката на България", допълни премиерът.

ЕНП към външно: Не бъдете регулировчици, а защитете българските интереси

Европейската народна партия (ЕНП) също излезе с декларация във връзка с блокадата на българо-гръцката граница, в която се настоява за сезиране на Европейската комисия и стартиране на наказателна процедура срещу Гърция.

Изминалите няколко дни дадоха възможност на българското външно министерство и на външния министър Румяна Желева да демонстрират реакция в условия на една предизвестена, а не изненадваща криза, се казва в декларацията.

Все още в качеството си на външен министър г-жа Желева има пълната възможност да защити и да поиска компенсации за българския национален интерес, без да е подложена на стрес. Надяваме се, че Министерството на външните работи ще се откаже от ролята си на регулировчик към свободните за преминаване пунктове, защото българските медии се справят добре с информирането на гражданите, и ще положи усилия за компенсиране на българските транспортни и търговски интереси, допълват от ЕНП.

Блокадите

От 11 часа във вторник ГКПП Илинден е блокиран от протестиращи гръцки фермери, а пунктът при Кулата е затворен от понеделник следобед. Преминаването през Илинден остава спряно до 17 часа във вторник и ще бъде блокиран отново в сряда в 11.

От българската страна на Кулата към следобед във вторник се бе наредила опашка от 46 български и чужди тежки камиони, два автобуса и два микробуса.

"Действията на протестиращите от гръцка страна са непредвидими що се отнася до това кога ще решат да пропускат автомобилите, няма ритмичност и точно определени часови пояси или коридори, в които да преминават, както товарни, така и леки автомобили", каза зам.-областният управител на Благоевград Георги Баханов, цитиран от агенция "Фокус".

Той съобщи, че областната управа има готовност да достави химически тоалетни на Кулата.

Нормално работят граничните пунктове Капитан Петко Войвода и Златоград, съобщиха от Гранична полиция. През тези пунктове обаче почти не минават тежкотоварните камиони.

БДЖ реши да се възползва от ситуацията и призова спедиторите да насочат товарите си към железопътния транспорт. Превозвачът заяви, че има готовност да поеме всички заявки на клиенти и че ще създаде извънредна организация за превоз на товари до Гърция.  Вече има 2 заявки за жп превоз на товари от Кулата за Гърция, съобщиха от транспортното министерство.

Гърция ще съди протестиращите фермери

Солунската прокуратура започва преследване срещу протестиращите гръцки фермери по обвинение във възпрепятстване на пътния транспорт заради издигнатите блокади на границата, съобщи електронното издание на в. "Та неа", цитирано от българските медии в понеделник.

В документ, изпратен до полицейските началници в Солун, прокуратурата припомня, че възпрепятстването на пътния транспорт се смята за закононарушение и е посочила, че "спазването на закона налага съдебно преследване и наказание за всички извършители на подобни деяния, които нарушават свободата на движение на хора и стоки".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?