Премиерът чака отчет за изпълнението на наредбата за държавните пари в банките

Премиерът чака отчет за изпълнението на наредбата за държавните пари в банките

Премиерът Пламен Орешарски чака отчет от министрите как държавните фирми изпълняват наредбата за депозитите в банките. Това съобщи Орешарски по време на срещата с представители на протестиращите в Министерския съвет.

Премиерът каза, че е възложил на министрите да наредят на директорите на държавните предприятия да представят отчет каквио мерки са предприети във връзка с изпълнението на наредбата.

Съгласно одобрените правила едно държавно дружество не може да държи повече от 25% от депозитите си в една банка. Наредбата има гратисен период от шест месеца, в които държавните фирми изпълнят правилата.

Тъй като знаете, че обикновено тръгват да се изпълняват в края на срока, когато изтича, поискат отчет за да видим дали е направено нещо, каза Орешарски.

Промените в наредбата за държавните пари в банките беше приета заради Корпоративна търговска банка, в която държавни компании, основно в енергетиката, държат почти всичките си пари в нея.

В началото на мандата си Орешарски обяви, че е скептичен от ефекта на тази мярка, но обеща приемственост и спазване на наредбата. Ако правилата нямат очаквания ефект, ще има промени в наредбата, каза тогава премиерът.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?