Премиерът и осем министри са в несъвместимост с постовете си

Премиерът и общо осем министри от служебния кабинет се намират в ситуация на несъвместимост с постовете си, тъй като членуват в управата на неправителствени организации или търговски дружества. Това става ясно от публикуваните на сайта на президентството декларации за конфликт на интереси на членовете на правителството.

Министър-председателят Георги Близнашки е член на управата на две неправителствени организации, но кои точно са не се разчита от декларацията му. От тях става ясно, че правосъдният министър Христо Иванов е в управата на Български институт за правни инициативи, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова е председател на борда на директорите на инвестиционен фонд, регистриран в Люксембург, а министърът на икономиката и енергетиката . Васил Щонов е член на съвет на директорите на "Близу" и още три дружества в същия сектор и една не правителствена организация.

Министърът на културата Мартин Иванов е в управата на Младежки евроатлантически пакт и Институт за съвременни дигитални архиви, а спортният Евгения Раданова е в управата на БФК, АСО, НВСФ и спортен клуб Айс пик"

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов е в ръководството на сдружение "Джордж Маршъл" и Сдружение "Бизнес лидери за национална сигурност". Образователният Румяна Коларова е в Сдружения Българска асоциация за политически науки и Център за изследване и политики за жените, а транспортният министър Николина Ангелкова е във Фондация "Приятели на спорта"

Те обаче имат законова възможност в рамките на месец от датата, в която са заели министерските си постове, да заличат имената си от тези организации и фирми и така да отстранят проблема.

По-рано през деня имаше съмнения, че служебният премиер Георги Близнашки и четирима от неговите министри са се възползвали от опцията в закона да не се публикуват своите декларации за конфликт на интереси, но по-късно същия ден те бяха публикувани.

В декларациите министър Христо Иванов е посочил, че с протокол номер 13 от 1 април 2014 г. е заличен от Софийската адвокатска колегия като адвокат. Военният министър Велизар Шаламанов пък е в неплатен отпуск от редовното си работно място в БАН.

Споделяне

Още от България