Премиерът на Словакия е готов да преговаря за запазване на коалиционното правителство

Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо обяви, че в началото на следващата седмица ще се срещне с коалиционните си партньори от партията "Мост-Хид", които настояват за отстраняването на вътрешния министър, предаде Ройтерс.

"Ние ще предложим решения, така че "Мост" да може да остане в правителството. Осъзнавам реалностите и съм готов да обсъждам нещата", каза на пресконференция Фицо.

Словакия навлезе в криза, след като на 25 февруари разследващият журналист Ян Куциак и годеницата му бяха намерени застреляни. В една от последните статии на журналиста се описваха съмнителни връзки на двама приближени на Фицо с италиански бизнесмени.

 

Двамата сътрудници на премиера вече подадоха оставки, като заявиха, че нямат нищо общо с убийството.

На фона на улични протести на опозицията от партията на унгарското малцинство "Мост-Хид" поискаха оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк. А президентът Андрей Киска прикани правителството да предизвика парламентарни избори, за да бъде възстановено общественото доверие към властта.

"Президентът стартира сценарий, целящ да промени баланса във властта в страната и да бъдат отхвърлени резултатите от парламентарните избори", каза Фицо. По думите му държавният глава се е присъединил към "играта на опозицията, което няма да донесе стабилност на институциите, а хаос и предсрочни избори".

За оставката на вътрешния министър е имало призиви и преди. Миналата година хиляди протестираха в Словакия заради връзките му с предприемач, заподозрян в данъчни измами. И Калиняк, и предприемачът твърдяха, че не са извършили нищо нередно, припомни Ройтерс.

След срещата в понеделник между Роберт Фицо и лидера на "Мост-Хид" Бела Бугар ще се състои заседание на коалиционните партньори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?