Премиерът: Няма назначаване на ключови длъжности срещу дарения за ГЕРБ

Няма назначаване на ключови длъжности срещу дарения за партията, заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък. Той отговори на питане от депутата от БСП Антон Кутев относно назначаване на заместник-министри в правителството.

Кутев цитира писмо до него, изпратено през април, от човек, който се оказал излъган, че срещу 20 000 евро дарение за ГЕРБ ще стане зам.-министър в кабинета "Борисов". Този неназован човек се бил срещнал с друг, който е добър приятел на Борисов, който пък му е казал, че става за зам.-министър, ако даде 20 000 евро за ГЕРБ.

Кутев цитира реплики от писмото: "трябва да спазиш традицията в ГЕРБ и да направиш дарение". Разговорът бил между излъгания желаещ за зам.-министър и Владо Пенев, който твърдял, че е близък приятел на Бойко Борисов. Кутев напомни, че преди две седмици пак по време на парламентарния контрол премиерът е признал, че се е срещал с такъв човек.

"Тук пред мене стои ясната концепция за назначаване”, каза Кутев. Взимани ли са пари за назначаване на ключови длъжности, попита той.

"Има случаи, за които съжалявам, че губя време, но такава е парламентарната република. Отговорът е категорично не", отговори премиерът.

Той напомни как с фалшифицирания му подпис на кмет хора придобиха общински терени. "Такива измамници винаги се явяват, дори се появиха политически партии които се наричаха ГЕРБ Б, ГЕРБ Д, за да измамят избирателите", добави той.

"Съжалявам за този човечец, да ми даде сигнал и да си иска парите. Това е висша степен на глупостта, съжалявам", каза още Борисов.

"Около създаването на ГЕРБ и особено, когато спечелихме изборите, в тази еуфория хиляди, хиляди искаха да влязат в редиците ни. Безспорно сред тях е имало измамници, като този същия досадник, но е безспорно, че този не е назначен за зам.-министър", посочи премиерът.

Колко криминално проявени приятели имате, попита на свой ред Кутев. 

"При мен, когато идват, идва делегация от 15 души, не зная за всеки кой какъв е, с какво се занимава, какво прави. После някои се опитват на базата на това, че са идвали при мен, нещо да казват. Не нося абсолютно никаква отговорност и нямам криминални приятели", отговори Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?