Премиерът обяви "наваксвано изоставане" по "Южен поток"

Премиерът Пламен Орешарски е споделил със сръбския президент Томислав Николич, че България е "наваксала изоставането и е подчертал координацията с ЕК" по отношение на проекта за строителството на газопровода "Южен поток", съобщиха от правителствената пресслужба в четврътък.

 

Орешарски се срещна с Николич в рамките на двудневното му посещение у нас, като са обсъдили и "Южен поток", чието трасе трябва да премине през териториите на двете държави.

 

От пресслужбата на кабинета обаче не уточняват какво е имал предвид Орешарски посочвайки координацията с ЕК.

 

По-рано тази седмица президентът Росен Плевнелиев алармира, че има опасност "Южен поток", който имало опасност да тръгне по пътя АЕЦ "Белене" без да има яснота как и на каква цена ще се реализира.

 

От "Демократи за силна България" пък обявиха проекта за втория корупционен проект на БСП и енергийната мафия в страната след АЕЦ "Белене". Партията призова правителството на Пламен Орешарски да не дава ход на строежа на трасето през българска територия, докато няма становище на Европейската комисия дали проектът отговаря на европейското законодателство в областта на енергетиката, което изисква половината капацитет на тръба, минаваща през държава от ЕС, да е достъпна за всички желаещи доставчици.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?