Премиерът предлага по-високо платено майчинство, но за по-кратък срок

Премиерът Бойко Борисов предлага от догодина да се вдигне размерът на обезщетението за майчинство за сметка на съкращаване на срока, в който то се ползва. Така премиерът отговори на въпроса как ще посъветва майките да харчат онези 240 лева месечно, които им се полагат през втората година от отглеждането на детето: "Аз съм склонен в следващия бюджет да се повишат парите за майчинство, но да се съкрати срокът, за да могат майките да се връщат по-бързо на работа“, каза Борисов пред Дарик радио.

В момента през първата година майчинството е високо платено – 90% от осигурителния доход, а през втората година е 240 лева. От думите на премиера не става ясно кой срок точно възнамерява да съкрати, за да станат обезщетенията по-големи.

“За това пък обаче трябва да има вече построените детски градини. И понеже ги строим много хубаво, майките, като отидат и видят децата в какви условия са в новите детски градини, и тези, които не са искали да ги записват, искат. Защото те са с плувни басейни, с физкултурни салони, със зали за отдих, хубави кухни. Просто в момента се грижим прекрасно за тях. И затова напливът е толкова голям", каза Борисов.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?