Премиерът призова КЗК да посочи монополите и картелите, комисията отказа

Правителството успокои, че токът няма да поскъпва, дори можело да поевтинее

БГНЕС

Възложената от президента и поведена от служебното правителство битка с монополите започна не особено обнадеждаващо. Служебният премиер Марин Райков отправи словесни призиви към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да каже кои са монополистите, в отговор на което комисията съобщи, че няма право да обявява това, ако няма злоупотреба с господстващо положение. От съобщението се подразбира, че такава злоупотреба няма.

"Бих желал КЗК да се самосезира и да даде отговори - кои са монполистите, какви картелни споразумения се взимат. Не мога да приема, че това не е направено досега”, заяви премиерът след първото заседание на служебния кабинет в сряда.

Марин Райков отбеляза, че като гражданин не може да е доволен, че отговор на тези въпроси няма.

Още при обявяването на назначеното от него служебно правителство, президентът Росен Плевнелиев заяви, че то трябва да започне да се справя с монополите и "тоталната липса на прозрачност" в енергетиката. "Служебното правителство ще изиска от КЗК да посочи монополите и секторите, в които има такива – енергетика, здравеопазване, транспорт, медии и други", заяви Росен Плевнелиев на 12 март, представяйки приоритетите на служебния кабинет.

КЗК отмина с мълчание този призив, но след като той бе повторен от служебния премиер, реагира със следното съобщение:

“Нито Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК), нито правото на ЕС забраняват монополното или господстващото положение на предприятията. Аналогично на Европейската комисия, КЗК няма правомощия да прилага правилата на конкуренцията по отношение на самото пазарно положение на фирмите, без да е установена злоупотреба. Както ЕК, така и КЗК не е оправомощена да приема решения, с които да установява "кои са монополистите" или "кои са господстващите предприятия", извън случаите, в които се проучва евентуално извършено нарушение по ЗЗК или по Договора за функционирането на ЕС”.

Антимонополната комисия, чийто председател Петко Николов (избран през 2003 г.) я оглавява вече втори мандат, след като изборът му бе препотвърден от ГЕРБ, дава и следното разяснение: "От началото на 2012 г. до настоящия момент КЗК е постановила 28 решения в областта на антитръста (злоупотреби и забранени споразумения) и е наложила имуществени санкции за извършени нарушения в общ размер на 20 745 418 лв."

КЗК: Не можем да посочим монополистите и картелите

"Нито Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК), нито правото на ЕС забраняват монополното или господстващото положение на предприятията", се казва в позицията на КЗК, публикувана на сайта ѝ пише в позицията на комисията , озаглавена "Относно: Отправените в публичното простарство призиви към КЗК".

Още

Преди това Марин Райков каза, че служебното правителство иска да види независими регулаторни органи и ще работи в тази посока. Бих искал да видя тези регулатори наистина независими, не само в тяхното назначаване, но и в методите им на работа, изтъкна той.

Предстои да видим как ще се реализира този приоритет, след като премиерът удари на камък в първия си задочен контакт с КЗК. Критики към дейността на регулаторните органи и призиви за подмяна на състава им отдавна отправя Синята коалиция. Проблемът придоби киризисни измерения през февруари, когато започнаха протестите из страната срещу монополите, провокирани от високите сметки за ток.

Търсят се възможности за допълнително поевтиняване на тока

Крайните потребители могат да бъдат абсолютно сигурни, че не се обсъжда опция за увеличаване на цените на тока, а дори се мисли за допълнително намаление, успокои Марин Райков след правителственото заседание. Той каза, че в момента се прави широк анализ за състоянието в енергетиката и според него е възможно да има минимално намаляване на цената на тока.

Под натиска на улицата такова вече бе направено от 5 март, с около 7%.

През почивните дни стана ясно, че ДКЕВР обмисля да намали още печалбите на ЕВН, ЧЕЗ и “Енерго про”, което да доведе до намаляване на цената на тока от 1 юли.

Работна група в икономическото министерство пък разглежда предложение за намаление на таксата за пренос, което да позволи на българския ток да бъде конкурентен, каза в сряда министърът на икономиката Асен Василев. Той обеща в четвъртък да стане ясно как по най-добрия начин може да се реагира на ситуацията в енергетиката. Василев обаче се застрахова, че крайното решение ще е на енергийния регулатор.

Очевидно е, че има проблеми в енергетиката и те идват и от неизпълнението на изискванията на ЕС за либерализация на пазара, каза служебният премиер. По думите му ще бъде направен задълбочен анализ на състоянието в бранша чрез независим международен одит. “Този одит не би бил благосклонен към монополистите, а ще е наистина независим и то без да води до допълнителни разходи за данъкоплатеца”, каза Райков.

“Проблемите в този сектор са натрупани от всички по веригата. Те са и до производителя, преносното предприятие, обществения доставчик, проблемите не са само при ЕРП-тата”, каза вицепремиерът, отговарящ за икономиката, Екатерина Захариева.

На пресконференцията не бяха дадени подробности за предстоящия международен одит на енергетиката, колко ще струва, кога ще е готов и какво ще последва от него.

“Търсят се вътрешни механизми в системата да се види как тя може да бъде балансирана и стабилизирана по възможно най-бързия начин”, каза Асен Василев. Според него трябва да се направи пълен преглед на всичко по енергийната система, не само на конкретни договори и на конкретни отрасли.“Трябва да се движим в посока Трети либерализационен пакет. Правим един обществен съвет, който в най-скоро време ще бъде обявен”, допълни Асен Василев.

Среща с ЕВН

Министърът на икономиката Асен Василев е имал разговори с ръководството на електроразпределителното дружество ЕВН относно заплахата за завеждане на съдебен иск, както и за риска Югоизточна България да остане без електричество от юни, заради огромните загуби на енергийния доставчик от изкупуването на зелената енергия по наложените от ДКЕВР цени.

Премиерът посочи, че се води активен диалог с ЕРП-тата, които разбират създалата се ситуация. “Безпрецедентен натиск върху инвеститори няма да има”, каза Марин Райков. Той обаче не коментира заплахата отправена от ЕВН.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?