Премиерът "спаси" столичен имот от продажба на безценица

Ненчев отменя търг за апетитен парцел по нареждане на Борисов

Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка Бойко Борисов лично се намеси, за да предотврати продажбата на ненужен военен имот в София за жълти стотинки. По негово настояване министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев ще спре процедурата по продажбата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според премиера имотът би могъл да се предостави в собственост на Столичната община за изграждането на парк, когато са преминали всички необходими за подобно решение законови процедури.

Въпросният имот е в столичния квартал "Младост" 3, а спорната му продажба бе "осветена" от депутата и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев, който подаде сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров.

Имотът е от 11.5 декара, върху които има 5 сгради с обща застроена площ 944 кв. метра.

Търгът за продажбата му бе насрочен за 29 декември, а началната му цена бе 791 000 лева или по около 35 евро на квадратен метър. Според експерти цените в района са поне 10 пъти по -високи.

Кадиев обясни, че е получил информация за продажбата от брокерка.

Според бившия депутат от БСП е ясен и купувачът - "един виден бивш политик от СДС". Кадиев не уточни кого точно визира.

Любопитна подробност, споделена от него, е, че обявата била качена на сайта на министерството ден след оставката на кабинета с файл, кръстен "обява тайно продажба".

От Министерството на отбраната публично обявиха, че не виждат проблем около продажбата, която следвала обичайния ред. И в момента МО е изкарало на тезгяха куп апетитни имоти както в София, така и по морето. Премиерът в оставка обаче засега не е обявил интерес да се проверяват всички подобни търгове. 

Цените се формират като данъчната оценка на имотите се завишава с 10 на сто и се прибавя балансовата стойност на съоръженията, които са част от имотите и не подлежат на данъчно деклариране, както и други разходи.

Темата за строителството в "Младост" е много чувствителна след серията граждански протести в квартала. Една от протестиращите активно срещу застрояването бе избрана и за районен кмет. 

Сделките с военни имоти от години генерират скандали, като имаше десетки съмнителни сделки при предишни правителства.

Въпреки десетките разследвания прокуратурата така и не постигна някакви резултати в прекъсването на тези практики.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?