Премиерката на Нова Зеландия се върна на работа след месец и половина в майчинство

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн с детето и съпруга си

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се върна в четвъртък на работа, шест седмици след като през юни стана вторият ръководител на правителство в света, родил дете по време на мандата си.

Трийсет и осем годишната Ардърн реши да работи от дома си в Окланд до този уикенд, а после ще се върне в столицата Уелингтън, преде Франс прес.

Във Фейсбук тя написа, че семейството ѝ "наистина е много добре". "Очевидно животът ни ще бъде малко по-различен", добави тя, имайки предвид дъщеричката си Нийв, родена на 21 юни.

40-годишният ѝ партньор Кларк Гейфърд, който е водещ на телевизионно предаване за риболов, реши да си вземе отпуск по бащинство, за да се грижи за новороденото си първо дете.

Новозеландката върви по стъпките на пакистанката Беназир Бхуто, която през януари 1990 г. роди, докато беше начело на кабинета.

Ардърн встъпи в длъжност през октомври 2017 г., няколко месеца след като оглави Лейбъристката партия на Нова Зеландия.

Тя предизвика вълна от симпатия и съпричастие, медиите нарекоха реакцията на хората "Манията Джасинда" и заради младостта ѝ я сравниха с французина Еманюел Макрон и канадеца Джъстин Трюдо.

Новозеландската министър-председателка предварително бе казала, че ще ползва шест седмици отпуск по майчинство. През този период функциите ѝ бяха поети от заместника ѝ Уинстън Питърс.

По време на предизборната кампания Ардърн отказа да отговаря на въпроси за намеренията си във връзка с майчинството и подчерта, че то не трябва да се отразява върху кариерата на жените. След като през януари съобщи, че е бременна, тя увери, че раждането няма да навреди на работата ѝ и заяви: "Бременна съм, не съм инвалид".

Ардърн пое функциите си от Питърс около полунощ, когато той замина за срещата на страните от АСЕАН в Сингапур.

В неделя Ардърн публикува видео във Фейсбук, в което казва, че веднага ще започне да работи на пълни обороти, както и се очаква от нея. В записа се вижда как люлее плетената люлка на бебето си, докосвайки я с пръстите на крака си.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?