Пресечено е крупно мошеничество на чужденец с фалшиви кредитни карти

Министърът на финансите Пламен Орешарски е спрял съмнителна сделка, свързана с измама чрез кредитни карти по предложение на директора на Агенцията за финансово разузнаване (АФР) Васил Киров.  Девет хиляди евро от сметки на чужденци са щели да бъдат източени, ако операцията не е била засечена. Това съобщиха във вторник от ведомството на Орешарски.

В разбиването на схемата участие е взела прокуратурата. Оттам уточниха, че извършителят на измамата, който все още не е задържан, е французин от израелски произход. Джонатан Амселем имал повече от пет фалшиви кредитни карти, на които са записани данните от оригинални банкови карти и чрез устройство в чужбина мъжът се е опитал да прехвърли парите в свои сметки в Израел.

Трансферът обаче трябвало да стане посредством българския инвестиционен посредник “Делта сток” АД, за който се полагал процент от сделката. Според българските обвинители тъкмо въпросният посредник е подал сигнала на разследващите, тъй като са усъмнил, че французинът се опитал от няколко различни места да източи парите с фалшиви кредитни карти.

Все пак за два дни (от 28 до 30 март) Джонатан Амселем успял да извърши девет операции за превеждане на парични суми до собствената му банкова сметка в размер на 16 230 евро.

Прокурорите ще  проверяват търговските и бизнес отношенията на измамника с българската фирма „Делта Сток” АД, на която той е превеждал парични суми.

От банките, издатели на оригиналните кредитни карти, се получило потвърждение, че става дума за измама, а извършителят е обявен за издирване от Интерпол.

Джонатан Амселем трябва да бъде съден у нас, защото престъплението е завършило в България. 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?