Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пресконференция на премиера Симеон Сакскобургготски и на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл

0 коментара

Симеон Сакскобургготски: Уважаеми дами и господа, уважаеми господин държавен секретар, с тези встъпителни думи държа да Ви поздравя още веднъж най-сърдечно, да подчертая радостта за нас, за българското правителство от Вашето присъствие между нас днес, а също да подчертая, че с това посещение в България всички оценяват значимостта на ролята на нашата страна през последните месеци. Както споделих с държавния секретар Пауъл, да отбележим 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни е чудесен повод. Много се радвам, че това съвпадна с неговото посещение.

Понеже разполагаме с много малко време, ще се радвам, ако държавният секретар вземе думата и след това да имаме време да отговорим на Ваши въпроси.

Колин Пауъл: Благодаря Ви много, господин министър-председателю. За мен е удоволствие да съм тук днес и е прекрасна възможността да отпразнуваме 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.

През България пътувах като армейски офицер преди много години. Това беше през 70-те години. Това беше време, когато нашите отношения не бяха толкова приятелски. Промените от тогава в България са изключителни. Също и отношенията ни се промениха.

Искам да благодаря на моите приятели, на президента Първанов, на министър-председателя, на министъра на външните работи Паси за това, че ме поканиха да посетя България днес за това историческо събитие. Каква прекрасна година, всичко това да става сега!

През миналата седмица Сенатът на САЩ ратифицира членството на България в НАТО. Това ще формализира вече близките взаимоотношения, които са де факто съюзнически.

Ще подкрепим решимостта на България да се бори с корупцията, с осъществяване на реформата в съдебната ви система и насърчаване на икономическия ръст, които са много важни стъпки за бъдещите членове на НАТО.

България винаги е била дясната ни ръка във войната срещу тероризма и да обезоръжим Саддам Хюсеин. България подкрепи усилията ни в Съвета за сигурност, а също и в Афганистан.

Фактически България доказа волята си да изпрати своите синове и дъщери, а това е един от най-големите ангажименти, които една страна може да поеме. Зная, че това не винаги е било лесно и искам публично да благодаря на правителството и народа на България за тяхната смела позиция.

Както президентът Буш каза на премиера в Овалния кабинет, ние не забравяме нашите приятели. Днес имахме добри разговори за бъдещето на Ирак, а също и относно плановете на България за пълна интеграция в Европа, която да стане единна, свободна и мирна Европа.

Имах възможност да кажа на министър-председателя колко ценим приятелството, което съществува между нашите две страни. Благодарим на българския народ!

Поздрави от президента Буш на българския народ. Очаквам с нетърпение тържеството, което след малко ще започне.

Благодаря Ви много, господин министър-председател!

Въпрос (американски журналист): Каква оценка ще представите на президента Буш за израело-палестинските отношения? И каква беше Вашата реакция на коментара на министър-председателя на Израел Шарон относно заселниците?

Колин Пауъл: Изпратих няколко доклада на президента Буш. Продължава трудната ситуация в Близкия изток. И разговорите, които се надявам да имам през тази седмица по-късно с министър-председателя Абас и министър-председателя Шарон, които ще бъдат важни, а също така и предстоящия разговор на Шарон с Буш следващия вторник. Имаме много възможности с новия министър-председател на Палестинската власт. Затова работихме. Молим палестинския народ да го направи. Палестинското законодателство го направи. Време е за двете страни да бъдат подготвени да направят компромиси, да тръгнат напред, да предприемат крачки, които ще ни придвижат по мирния път.

Президентът и САЩ са посветени на работата по Пътната карта, която представихме на двете страни. Това, което тя предвижда, ще бъде представено на 24 юни от президента Буш.

Вече споменахме да се изяснят позициите и да продължат напред. Не можем да стоим, където сме сега. Не можем да изпуснем този момент на възможност.

Както писах в доклада си до президента Буш, аз съм уверен, че президентът Буш също ще обсъди тези проблеми в следващия вторник с министър-председателя на Израел Шарон.

БНТ: Господин държавен секретар, как оценявате ролята на България в съвременните трансатлантически отношения?

Колин Пауъл: От моя гледна точка България играе много важна роля.

Много ценя диалога, който поддържаме редовно с българския министър на външните работи и с Вашия посланик във Вашингтон. Това беше източник на голяма подкрепа за мен в Съвета за сигурност, когато дебатирахме различните резолюции за Ирак и България да стои до нас като коспонсор на резолюцията и много силен защитник за предприемане на необходимите стъпки в лицето на такава непреклонност от страна на иракския режим. Щеше да бъде по-лесно за малка страна като България да си стои на страни и да каже, че няма да се намесва, а само ще наблюдава. България знаеше какво трябва да се направи и застана много твърдо и силно. Ние никога няма да забравим това.

Мисля, че България, въпреки че е малка страна, играе голяма роля в трансатлантическия алианс. Това беше потвърдено с единодушното гласуване на американския Сенат за приемането на България в НАТО и да се придвижи България още по-близо до пълно членство в НАТО.

Особено се радвам, че днес съм тук не само за 100-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, но също да призная и да подчертая приноса на България за трансатлантическия алианс по време, когато имахме нужда от всякаква приятелска помощ.

Въпрос: Ако мога да попитам за резолюцията, която се разглежда в Съвета за сигурност? В текущите преговори, готови ли сте да обмислите промени в текста? Готови ли сте да се отменят санкциите за известно време, преди напълно да бъдат отменени или, например, разширяване на ролята на координатора на ООН с финансови отговорности?

Господин премиер, споделихте ли с държавния секретар бележки и идеи по проекторезолюцията в Съвета за сигурност?

Колин Пауъл: Ние обсъдихме проекторезолюцията накратко. Идеята временно да се отменят, вместо напълно да се вдигнат санкциите беше повдигната от някои членове на Съвета за сигурност. Мисля, че е по-чисто да се вдигнат изцяло тези санкции. Но като част от дискусиите в преговорния процес ще разгледаме и възможността за временно преустановяване на санкциите.

Важното е да започне износът на петрол от Ирак, за да има приходи за иракския народ при възстановяването на страната. Важно е рафинериите да работят, бензин, пропан бутан и други петролни продукти да се произвеждат, от което се нуждае народът. Ние искаме колкото се може по-бързо да изнасяме петрол, за да има приходи и вдигането на санкциите е най-добрият начин за това. Ще видим какъв е аргументът за временното отменяне на санкциите. Нашите предпочитания са напълно да вдигнат санкциите и това е резолюцията!

Симеон Сакскобургготски: Това, което каза държавният секретар е така, но и за да се печели време, докато се изчистят, ако мога така да кажа, някои технически и административни теми и разногласия, за да може вече да се печели време и да се произвеждат необходимите горива и да може да се изплащат тези средства, които се използват за доброто на гражданското общество в Ирак.

БНР: Бих искала да попитам държавния секретар Пауъл дали САЩ възприемат България като наистина добро място за разполагане на американски бази? Ако да, кога най-рано бихме могли да очакваме първите решения в тази посока?

Колин Пауъл: През последните десет години САЩ значително намали размера на въоръжените сили в Европа. Същевременно районът на Североатлантическия алианс се разширява с новите членове. Вече е доста подходящо да преразгледаме как са разпределени нашите сили в Европа и да видим дали няма по-логичен начин за разположение на силите не за да създаваме нова линия или нова граница, която да разделя Европа, а просто за целта по-разумно решение да се вземе - решение за разпределение на нашите сили.

Ние може да поискаме съоръжения, които ни дават по-лесен достъп до учебни полигони в страните, или улесняват движението на силите през Европа до други части на света, като променим стратегията на НАТО не за да влизаме в конфликт с Русия, а за да се справим с тероризма и регионални кризи в други части на света.

Членовете на военното командване на НАТО в Европа направиха някои посещения в България и други страни в района. Още не е взето решение. Решенията няма да дойдат скоро. Правим анализ. Необходимо е да се прави пълна консултация и да се постигне споразумение с българските ни приятели, за да се вземе решение.

Не смятам, че някой трябва да разглежда това като някакъв огромен нов военен град, който ще изградим някъде. Ние сме много по-скромни в нашето мислене. Търсим достъп и съществуващи съоръжения, които да ни дават възможност да провеждаме учения съвместно с домакините, и да имаме достъп за преминаване към други части на света.

Всички тези проблеми се разглеждат от моите колеги в Пентагона и военното командване в Европа.

Въпрос, АФП: Ако не са големи бази, които ще се правят, това ще се отразява ли на начина, по който Европа се разглежда от САЩ като новата и старата Европа?

Колин Пауъл: Не. Аз не го виждам по този начин. Това не е нашият начин да разделяме Европа на стара и нова. Трябва да има военен смисъл относно разположението на силите.

Както по-рано каза председателят на Обединения щаб преди десетина години, когато свърши "студената" война и падна "желязната" завеса в период от две години и половина с тогавашния министър на отбраната Дик Чейни върнахме в САЩ около 200 000 военнослужещи и върнахме военните бази на съответните страни. Тези военни, които останаха във въоръжените ни сили в Европа, всъщност са разположени в старите ни бази, които не са модернизирани, които бяха основани на стратегията за "студената" война и са още от края на Втората световна война. Подходящо за нас е да преразгледаме целия нов район на НАТО и да видим как да разпределим силите не с цел да създаваме разделение или да формализираме някакво разделение между нова Европа и стара Европа, на Източна и Западна Европа. Една е Европа, едно е НАТО, един е алиансът. Единна и мирна Европа - това е нашата визия!

Въпрос, в. "Труд": Въпросът ми е към госта. Очевидно борбата срещу тероризма е определяща за американската външна политика. Въпросът ми е: какво е мястото на България в стратегията на САЩ за борба с тероризма? Как това ще се отрази върху финансовата помощ за страната?

Колин Пауъл: България играе роля във войната срещу тероризма и прави това, което всички нации трябва да направят по отношение на споделяне на разузнавателна информация, на информация и сътрудничество между полицейските сили, също да бъдем бдителни по отношение на това кой пътува през нашите страни. Няма страна, която може да стои на страни и да каже: ние нямаме нищо общо с глобалната война срещу тероризма.

На всяко място, където терористът намери приятелска атмосфера, където няма нужда да се притеснява от полицията или да се притеснява от финансов контрол, където има липса на прозрачност в обществото, терористът ще се насочи към такова място, за да намери спасение и добра зона. Аз мисля, че всяка цивилизована страна трябва да бъде част от глобалната война срещу тероризма, защото никой от нас не е в безопасност и не е освободен от заплахата на тероризма. Никой от нас в коалицията - нито България, САЩ, Афганистан, където и да е да бъде свободна зона, спасителна зона за терористите и там да отиват и да избиват невинни хора с престъпни цели. България играе много важна роля и може да направи още повече.

Ние сме готови да подпомагаме България финансово и по друг начин, за да допринася в глобалната война с тероризма!

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.