Престрелки в Куманово посрещнаха Солана в Македония

Македонските сили за сигурност продължиха и в понеделник сутринта да държат под артилерийски обстрел позиции на албанските екстремисти около Куманово, съобщиха осведомителните агенции.

Междувременно върховният представител за общата външна и отбранителна политика на ЕС Хавиер Солана пристигна в Скопие и още на летището започна срещите си, като разговаря с посланиците на страните-членки на ЕС в Македония. Запитан на летището дали има намерение да настоява лидерите на двете основни албански партии в Македония Арбен Джафери на Демократичната партия на албанците /ДПА/ и Имер Имери на Партията на демократичния просперитет /ПДП/ да се откажат от подписа си под общия документ с лидера на така наречената Армия за национално освобождение Али Ахмети, Солана лаконично отговори: Имам някои идеи, които ще оповестя, след като ги обсъдя с лидерите на Македония в Скопие.

По-късно в сградата на македонския парламент Солана проведе среща на четири очи с президента Борис Трайковски. Към двамата след известно време се присъединиха премиерът Любчо Георгиевски и министърът на външните работи Илинка Митрева. В програмата е предвидена обща среща с Арбен Джафери и Имер Имери, която ще бъде последвана от разговор с лидера на Социалдемократическия съюз Бранко Цървенковски. В края на посещението си Солана трябва да разговаря отново с президента Борис Трайковски, придружен от лидерите на четирите основни партии в парламента, формиращи голямата правителствена коалиция - Любчо Георгиевски на ВМРО-ДПМНЕ, Бранко Цървенковски на СДСМ, Арбен Джафери на ДПА и Имер Имери на ПДП. За пръв път в програмата на Солана не е предвидена среща с журналистите, но не се изключва в отговор на големия интерес към посещението все пак той да даде пресконференция.

Да стимулира възобновяването на междуетническия диалог в търсенето на политическо решение за изход от кризата е основната задача на посещението на Солана, смятат в Скопие. Очаква се Солана да припомни, че първите резултати от диалога трябва да бъдат представени на срещата на върха на ЕС в Гьотеборг след три седмици.

По-рано през деня говорителят на македонската армия полковник Благоя Марковски заяви, че партизаните от АНО са били прогонени от село Матейче в неделя вечерта, като действията на силите за сигурност по прочистване на селото от терористи къща по къща продължават. Същевременно Ройтерс предаде, че македонската армия още не е успяла да си възвърне контрола над село Матейче, което е в ръцете на албанските бунтовници от Армията за национално освобождение /АНО/ и продължава обстрела на други села.

Според информацията на Ройтерс продължава обстрелването с танкове и артилерия на селата Оризаре и Слупчане, намиращи се на няколко километра източно от Матейче. Чува се стрелба с тежки оръжия от друго село и според репортери на Ройтерс има и ответна стрелба. Село Липково, където се смята, че е концентрирана по-голямата част от населението в района, не е засегнато.

 

© Copyright Mediapool
<< Назад


Споделяне

Още от Балкани