Превозвачи излизат на протест заради опашките на "Кулата"

Превозвачи излизат на протест заради опашките на "Кулата"

Превозвачи излизат на протест заради системните опашки на ГКПП Кулата – Промахон.

В петък за поредна сутрин опашката на границата с Гърция е голяма. Някои шофьори чакат вече часове, а други – с дни.

Според граничните власти в Гърция причината за опашките е ремонта на едно от трасета. По думите на шофьорите обаче това не е истинската причина и опашките са винаги големи.

“На 29-и май в 10 часа започваме на подхода за ГКПП "Кулата" като мирен протест, но не изключваме възможността протестът да прерасне в други форми и да има затваряне на границата, тъй като напрежението ескалира постоянно и в момента има сериозни опашки на граничния пункт, товарните автомобили се редят постоянно“, каза пред БНР Александър Стамболийски, зам.-председател на Съюза на българските транспортни работници.

Решението за ефективни протести е взето, след като двугодишните опити за преговори с контролните институции, базирани на границата, не са дали никакъв резултат, аргументират се от синдикалната организация, като изрично уточняват, че не оспорват необходимостта от завишен контрол – с оглед сложната международна обстановка, но настояват за оптимизиране на работата на контролните пунктове.

“Откакто се опитваме да водим диалог, институциите прехвърлят топката или към чужди страни, или към други вътрешни, техни ведомства, което за нас е недопустимо. Би трябвало някой да може да поеме отговорност за случващото се. Изцяло проблемът според нас е в нашите гранични власти – Агенция "Митници", "Гранична полиция" и НАП. В спешен порядък трябва да бъде направена по-добра организация на работа на граничните пунктове, тъй като в момента организацията на работа е, меко казано, смешна. Също така трябва да се въведе абсолютно пълно спазване на Споразумението от Шенген, за да се спазват и правата на шофьорите, които преминават през граничните пунктове“, посочи Стамболийски.

Според превозвачите не е необходимо митническият контрол и този на Националната агенция по приходите да бъдат на гишетата, където се проверяват документите, а извън тях. Сегашната практика противоречи на европейския принцип за свободно движение на хора, стоки и капитали.

Стамболийски заяви категорично, че ако властите не проявят желание за водене на диалог, протестиращите ще блокират границите.

Споделяне

Още от България