Превозвачи предупреждават, че Пловдив може да остане без градски транспорт

Общинското финансиране не стигало, фирмите искат мерки от местната власт

Сн. БНР

Пловдив може да остане без градски транспорт заради недостатъчно финансиране. Това предупредиха представители на трите фирми, които осигуряват превозите в града.

Превозвачите твърдят, че вече имат близо 2 млн. лева задължения за доставка на горива за автобусите по 29-те линии на градския транспорт.

"Ако те спрат да зареждат автобусите ни, ние няма да можем някоя сутрин да излезем на работа", обясни Петко Ангелов, собственик на фирмите "Автобусни превози - Пловдив" и "Меритранс", цитиран от БНР.

Управителят на "Хеброс бус" Веселин Дошков допълни, че превозвачите трупат сериозни загуби от обслужването на линиите на градския транспорт и това се случва от края на миналата година.

"Около 100 хиляди лева месечно са загубите на фирмата, която управлявам. Това може да продължи най-много до края на годината, защото нямаме желание за сметка на труда ни в годините да реализираме социалната политика на община Пловдив", коментира Дошков.

От община Пловдив припомниха, че тази година субсидията за превозвачите е увеличена с около 1 милион лева. От фирмите обаче твърдят, че тази сума почти изцяло е отишла за компенсирането на ръста на минималната заплата.

"Изключително неприятни са опитите да се твърди, че ние извиваме ръцете на общината. Ситуацията е точно обратната – на нас ни се извиват ръцете да реализираме социална политика", обясни още Веселин Дошков.

От транспортните фирми настояват за нови експертни разговори и предприемане на спешни мерки.

"Ние не искаме конкретна сума. Искаме да се направят точни разчети и да се види какви мерки да се предприемат", обясни още Дошков.

От община Пловдив обясниха, че ресорният заместник-кмет Златин Велев се е срещал с превозвачите. Той се връща от платен отпуск следващата седмица и се очаква този въпрос отново да бъде дискутиран.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?