Превозвачи заплашват с протести заради ограниченията за камиони през уикенда

Превозвачи заплашиха с протести, ако не бъде отменена заповедта за спиране от движение на товарните камиони в петък и неделя до края на август

Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на българските превозвачи, заяви пред агенция "Фокус", че се надяват премиерът Бойко Борисов да обърне внимание на писмото им, в което настояват да бъде гарантирано правото им на труд.

"Навсякъде правото на труд е защитено от конституцията в работен ден. В по-прав текст казано – и ние можем да ударим насред магистралите камионите, пък тогава да видим - кой кой е”, коментира Лалов.

Организацията му заплашваше да блокира магистралите заради стачката на гръцките фермери през зимата, но до тази мярка не се стигна. Заплахи се размахваха и през 2008 г. заради растящите цени на горивата.

"Мога да ви кажа, че в тежкотоварния сектор, среден клас и тежкотоварен клас, който тази забрана обхваща, са около 250 000 товарни единици. Те се обслужват от 350 000 шофьори. Като сложим и другия персонал – ръководители движение, спедитори и т.н., стават 500 000. И на този бранш му се забранява да работи", изчисли Лалов.

В началото на седмицата пътната агенция въведе забрана за движение по републикански пътища I клас и по автомагистралите за тежкотоварни автомобили от 15.00 ч. до 20.00 ч. в петък и неделя. В този интервал се забранява движението и на селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника.

От АЕБТРИ уточниха, че забраната не важи при превози на бързоразвалящи се хранителни продукти при температурен режим и превози на живи животни.

Споделяне

Още от България