Президентът: Имам проблем с Маргарита Попова, след като прие Бареков в кабинета си

Прокуратурата да покаже и резултати, призова държавният глава

Президентът Росен Плевнелиев призна в едно от последните си интервюта като държавен глава, че има проблем между него и вицепрезидента Магарита Попова, диалогът с нея е бил затруднен и на практика от една година не са се виждали. 
 
Той си позволи за пръв път да разкритикува действията на Попова, но посочи, че двамата не са оставили лошите взаимоотношения между тях да попречат на президентската институция.
 
Държавният глава каза, че Попова е прокарала разделителни линии в президентството и припомни, че дори е подкрепила протестите срещу него, след като той свали доверието си от кабинета "Орешарски" заради назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 
 
Именно след това Маргарита Попов на няколко пъти публично се разграничи от него и дори се солидаризира с БСП, ДПС, "Атака" и контролираните около Делян Пеевски медии, че Росен Плевнелиев представлява "само една част от гражданите". Тя подкрепяше публично и статуквото във Висшия съдебен съвет, въпреки че президентът публично осъждаше някои от най-порочните практики там.
 
"Имаше едни спретнати протести срещу мен, които бяха пред президентството. Едни 100 човека, които бяха партийно оцветени, стояха пред сградата с дни. Сред тях бяха Бисер Миланов-Петното и Николай Бареков, който след това лично ми се извини. Тогава Маргарита Попова ги прие в кабинета си и дори получи цветя от тях. Депутатът от "Атака" Магдалена Ташева се опита да ми направи импийчмънт, а Попова имаше много общи събития с нея", припомни още Плевнелиев.
 
Президентът каза, че ако наследникът му Румен Радев му бе предложил кабинет за одобрение, в който присъства Маргарита Попова като правосъден министър, това щяло да бъде много трудно за него и щял да води разговори с генерала.
 
"Добре е да се даде шанс на нови хора. Аз искрено вярвам, че светът така е забързал в своето действие, че е добре и в българската политика да се появят нови, смели хора, които да не са част от статуквото, които да гледат напред и да търсят голямата промяна. Българският народ много ясно изпрати сигнала на последните президентски избори. Че в тази държава, ако има нещо, което не работи добре, това е темата със справедливостта", каза Плевнелиев.
 
Да си обединител не е да се харесваш на всички
 
Той посочи още, че "да бъдеш обединител на нацията на означава да си харесван от всички".
 
"Не означава да си мълчиш при такива назначения, като това на Делян Пеевски", заяви Плевнелиев. И даде за пример и назначението на Венета Марковска в Конституционния съд, което той блокира.
 
"Да бъдеш обединител на нацията не означва да си мълчиш, когато се извършват безобразия в държавата. Например едно назначение, което взриви народа като символ на задкулисието, където аз бях единственият политик, който излезе и отговори на въпроса „Кой?“ в рамките точно на един час. Аз съм и първият български президент, който не просто критикува едно правителство, това беше казусът с Боянските ливади на президента Желев. Аз не просто само критикувах, аз съм първият, който сне изцяло доверието си. И да – аз си спечелих много врагове, но не съжалявам затова", каза Плевнелиев. 
 
Той каза, че при назначаването на второто служебно правителство по време на мандата му е посочил Георги Близнашки за премиер, тъй като е целял от това правителство да започне истинската съдебна реформа. Именно заради това е назначил и Христо Иванов не само за правосъден министър, а и за вицепремиер.
 
"Аз дадох път с второто служебно правителство, където посочих един виден конституционалист – проф. Близнашки за министър-председател и един смел, млад българин, който имаше голямото желание наистина да направи радикална реформа в съдебната система, като министър на правосъдието и вицепремиер. Нека да не забравяме, че Христо Иванов бе и вицепремиер във второто служебно правителство. Моята идея беше като държавен глава да дам път на промяната, която е толкова желана от българския народ", добави президентът. 
 
Прокуратурата трябва да покаже резултати
 
По повод активизацията на прокуратурата в последните седмици Плевнелиев посочи, че държавното обвинение трябва да покаже не само действия, но и резултати.
 
"Това не се случва, за разлика от Румъния. Там направиха смела реформа в правосъдието и страната е с по-добри икономически показатели от България", допълни президентът.
 
Той припомни, че в Румъния са били повдигнати обвинения на над 1000 политици, има и осъдени справедливо и има събрани милиарди.
 
"Искам да видя същото за КТБ, за АЕЦ "Белене". Само така ще догоним Румъния, където през последните 5 години има много повече инвестиции спрямо България", допълни той.
 
Според държавния глава активизацията на прокуратурата в последните месеци и повдигането на обвинения на много политически фигури е била чакана от доста време.
 
Гордея се с отношенията си с премиера
 
Плевнелиев коментира, че не е имало разминаване между него и премиера Бойко Борисов, като доказателство за това е назначението на Екатерина Захариева за министър на правосъдието.
 
"Аз наистина се гордея с отношенията си с министър-председателя. Имали сме своите различия, но това само ни обогатява. Аз съм по-краен, той е по-прагматичен от мен, но доказателство за това е, че Екатерина Захариева, началникът на моя кабинет бе припозната от Бойко Борисов и тя направи много за България“, каза държавният глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България