Президентът издребнява, самият той не е от политиците чистофайници

Президентът издребнява, самият той не е от политиците чистофайници

Крайно неуместно е президентът да превръща конфликта със собствената си съвест в искане за оставка, коментира в четвъртък лидерът на ДСБ Иван Костов по повод скандала Георги Първанов – Симеон Дянков.

Реакцията на държавния глава бе провокирана от участие на финансовия министър в забавно тв шоу, по време на което водещият се опитва да въвлече Дянков в разговор за "младия милиардер" Първанов. Президентът призова Дянков или да докаже милиардите му, или да подаде оставка. Така и не стана ясно кои думи на Дянков са раздразнили президента, защото от стенограмата не проличава министърът да е набеждавал президента, че е милиардер.

В отговор премиерът Бойко Борисов припомни, че е "забранил" на министрите си изказвания извън прекия им ресор.

ДСБ "дава категорична подкрепа на финансовия министър за нещата, които си е поставил за цел, които преследва, за работата, която върши", заяви Иван Костов пред репортери. По думите му работата на Дянков и самият той са "изключително полезни за финансовата стабилност на страната".

Лидерът на ДСБ определи като "крайно неуместно президентът да превръща конфликта със собствената си съвест в искане на оставка".

Бившият премиер припомни уволнението на журналиста Иво Инджев от бТВ под натиска на Първанов. Инджев бе махнат, само защото си позволи да цитира анонимни твърдения в интернет, че Първанов придобил огромен мезонет в София.

"Не може да се иска политическа оставка от страна на президент, който не е поискал оставката на нито един министър, който не се е справил с работата си през последните осем години", коментира още Костов. Според него това е безкрайно издребняване на политическия диалог и политическото поведение.

"Това е нисък стил на политическо поведение, което е изумително. Неговата работа е да се справи със собствената си съвест", допълни той.

По думите му Първанов има склонност да твори митове и фетиши и с тях да накичва българския политически живот.

Лидерът на ДСБ настоя още президентът да надрасне собствените си предразсъдъци и да подкрепи усилията на правителството да се справи с проблемите, да събере данъците и т.н.

"Ролята на президента в тежка криза е да бъде гръб на едно правителството, което се опитва да се справи с нея", допълни той.

Запитан дали все пак Дянков по време на тв участието си е нарушил добрия тон, Костов отговори, че не е видял това и че самият Първанов "не е от чистофайниците политици". Запитан дали все пак президентът не е милиардер и има ли информация за това, Костов отвърна, че това са големи пари, милиарди имат държавата и държавният бюджет и очевидно Първанов не може да е такъв.

Той призова разследващите журналисти да направят проверка на тази информация и ако тя излезе истина, и бъде внесен конкретен сигнал в парламента, то съответните комисии биха могли да се занимаят с него.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?