Президентът на ЕЦБ обеща да направи всичко, за да спаси еврото

Марио Драги

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи всичко необходимо, за да бъде предотвратено разпадането на еврото. Това е мнението на президента на институцията Марио Драги, цитирано от Ройтерс.

"В рамките на нашия мандат ЕЦБ ще направи всичко по силите си, за да защити еврото. А повярвайте ми, това ще бъде достатъчно“, е заявил Драги на инвестиционна конференция в Лондон в четвъртък.

Под "всичко необходимо“ президентът на ЕЦБ разбира и борбата срещу високата цена, която някои правителства от еврозоната трябва да плащат, за да заемат средства от пазарите.

"Доколкото размерът на рисковата премия по държавните облигации нарушава функционирането на каналите на монетарната политика, този въпрос попада в мандата на ЕЦБ“, заяви още Марио Драги.

Изказването на президента на ЕЦБ предизвика временен подем на пазарите. Еврото се повиши до 1.2220 долара, а борсовите индекси поеха рязко нагоре. Това помогна на германския DAX да излезе на зелено и в средата на днешната сесия той се движи с ръст от 0.3 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?