Президентът на Украйна обещал 1 млн. долара за ваксина срещу коронавируса

Президентът на Украйна обещал 1 млн. долара за ваксина срещу коронавируса

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща да плати не по-малко от 1 милион долара на украински учени, които създадат лекарство или ваксина срещу коронавируса. Това съобщи главният санитарен лекар на Украйна Виктор Ляшко в интервю пред онлайн изданието Levy Bereg, публикувано на 12 април.

"Ще ви издам тайна. Президентът ме помоли да напиша писма на нашите академици и обеща, че ако някой изобрети ваксина или лекарство (срещу коронавируса), той ще получи минимум един милион долара", казва Ляшко и уточнява, че не знае от къде ще дойдат парите.

Междувременно полицията в Киев започна да използва безпилотни летателни апарати, за да издирва нарушители на карантината.

Националната полиция съобщи в неделя, че полицаите са извършили първото патрулиране с помощта на дронове над многолюдни обекти миналата събота.

По решение на украинското правителство карантината и режимът на извънредно положение се продължават поне до 24 април. От 6 април е в сила решение на кабинета за въвеждане на строги ограничителни мерки.

По данни на украинското здравно министерство броят на заразените с коронавирус в Украйна е нараснал на 2777 души след увеличение с 266 души за последното денонощие. Към тази сутрин смъртните случаи в Украйна са 83, а 89 пациенти са оздравели.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?