Президентът: Най-добрата почит на Левски са делата

Не бива да допуснем на бесилото да увиснат вярата и мечтата на Апостола за България, заяви Фандукова

България почете делото на своя Апостол на Свободата, сн. БГНЕС

"Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия". Това заяви президентът Румен Радев в словото си на церемонията по отбелязването на 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски, която се състоя във вторник вечерта пред паметника му в София, вдигнат на лобното му място.

По-рано през деня чествания на делото на Левски имаше в цяла България с поднасяния на венци пред негови паметници, с поклонения в църкви, шествия и туристически поход имаше в цялата страна 

Държавният глава каза, че близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола, за да му кажем какво става с неговата и нашата България. "Какво става с чистата и святата република? С братството без оглед на вяра и народност? Още ли народната работа стои над всичко или вече просто и казваме политика?", постави въпроси Радев, но не даде отговори.

"В републиката, пише Апостолът, "всекиму ще се държи сметка за делата“. Така ли е днес? "Работим изцяло български и не искаме да се водим по никого извън Българско“, заявява Левски. Но така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората ще избират свободно своите управници и в тази нова България "всичко ще зависи от вишегласието“. Днес и това право е обект на посегателства", каза Радев, непропускайки да жегне управляващите.

"Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква.Но вярата в родината и волята за истина и право са по-силни от всяко униние. С тях един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор. Въпрос на борба", допълни Румен Радев в словото си..

Президентът посочи още, че"неслучайно пред османските власти Левски изрича едни горчиви думи: "Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, след което се поклони пред делото на Апостола.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че на мястото, където Левски завършва земния си път още кънтят стъпките му и отекват словата му а, погледът мусепва, тревожи и задължава. По думите я вярата на Апостола събужда и вълнува, задължава и създава.

"Днес, във времето на неспирната показност, на постоянния стремеж към ефектна публичност в потоци от образи и думи - все по-малко държим сметка за тежестта на истината и съдържанието. Думите ни заливат и отминават. И често забравяме да видим кой какво е свършил. “Не думи трябват, а дела”, цитира и Фандъкова думите на Апостола.

"Свободата не е дума, с която да украсяваме желанията си, а работа - всекидневна, тиха работа, която се върши с достойнство и твърдост, не с разточителност, не с хвалби, не с многословие", каза още столичният кмет. По думите ѝ не бива да допуснем на бесилото да увиснат вярата и мечтата на Левски за България.

След тържествените слова пред паметника бяха поднесени венци от представителите на властта. Още то сутринта обаче започна поставянето на цвета от граждани в памет на Апостола под звучите на възрожденски песни и с деца на пост, облечени в опълченски униформи.

В родния град на Васил Кунчев - Карлово, годишнината бе отбелязана с митинг-поклонение. В църквата "Света Богородица", където той е ръкоположен като дякон през 1859 г., бяха отслужени архиерейска света литургия и панихида. След това присъстващите се отправиха към едноименния площад, където по традиция прозвуча есето, посветено на Апостола, получило първа награда в тазгодишния ученически конкурс, предаде БНР.

В Ловеч десетки се включиха в традиционния туристически поход "По стъпките на Апостола" и изминаха разстоянието от Ловеч до Къкринското ханче, където той е арустеван и отведен в София, за да бъде съден. за вечерта е предвидени факелно шествие от катедралата в центъра на Ловеч до паметника на Левски. Шествието ще бъде предвождано от духовници и представители на националното дружество "Традиция", облечени в униформи от времето на българските революционни борби. През целия ден бе свободен входът за музея "Васил Левски" в Ловеч, който съхранява най-голямата колекция от лични вещи на Апостола.

Факелно шествие ще има и в Бургас и в Трън. В крайморския град огнената демонстрация ще прекоси централните улици до паметника му в крайморския парк. Във Враца бе отслужена панихида за Левски в старинния храм "Свето Възнесение", за който има сведения, че е бил посещаван от Дякона по време на комитетските му дела. Според данните като отличен църковен певец той е участвал и в богослужения в този храм.

Перничани отрупаха с цветя паметника на Левски. На почетен караул застанаха представители на местното дружество "Традиция". Възпитаниците на 12-ото основно училище "Васил Левски" рецитираха стихове за своя патрон. Общоградско поклонение имаше и в Радомир.

Годишнината в Търговище беше отбелязана с панихида в храм "Свети Иван Рилски". След църковната служба десетки граждани поднесоха венци и цветя пред барелефа на Апостола на свободата в центъра на града. По време на церемонията ученици от първо средно училище изнесоха музикално-поетична композиция, посветена на революционното дело на Левски.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?