Президентът насрочи референдума на Слави за 6 ноември

Президентът насрочи референдума на Слави за 6 ноември

Президентът Росен Плевнелиев насрочи инициирания от "Шоуто на Слави" референдум за 6 ноември – датата, на която ще се проведат изборите за президент на страната.

Въпросите на референдума са: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?".

Останалите три първоначално предложени въпроса бяха спрени от Конституционният съд.

От президентската институция припомнят, че според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление при произвеждането на редовни избори и взето решение от Народното събрание за национален референдум те се провеждат на една и съща дата.

Президентът Плевнелиев е убеден, че ранното определяне на датата за националния референдум ще даде възможност на държавните органи и политическите партии да участват в подготовката и организацията на националния референдум, а гражданите – да направят информиран избор, се казва в съобщението на прессекретариата на държавния глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?