Президентът обеща да има "Бърза помощ" в Шабла

Президентската институция ще съдейства за изграждането на солиден административен капацитет за усвояване на средства и ресурси от европейските фондове, обяви президентът Георги Първанов при посещението си в Шабла. Заедно с излъчения от левицата президент за празника на града пристигнаха свързаният с БСП министър на държавната администрация Димитър Калчев и зам.председателят на парламента социалистът Любен Корнезов.

Държавата трябва да подпомогне усилията на общинското ръководство да съживи дребния и средния бизнес, да създаде земеделско тържище и преработвателни предприятия, сред които да се реализира богатата продукция на този край, каза още Георги Първанов, цитиран от Дарик радио.

Пред президента кметът на Шабла Елка Димова постави най-наболелите проблеми пред местните хора - липсата на звено за спешна медицинска помощ, остаряла водопреносна мрежа и липса на големи инвеститори. Първанов се ангажира лично да съдейства за създаването на "Бърза помощ" в Шабла.

Заедно с министър Калчев президентът откри първия от серията младежки информационни центрове, които ще бъдат разкрити в цялата страна.

Министърът на държавната администрация Димитър Калчев съобщи в Шабла, че са предвидени 35 млн. евро за обучение на държавната администрация на всички нива. Той уточни, че засега само 15 % от населението ползва интернет услуги, а за да заработи електронното правителство, са необходими поне 25 %. Калчев каза още, че всички министри от кабинета са предупредени да не приемат спонсорства.

Още от България