Президентът обяви конституционните съдии от своята квота

Президентът Георги Първанов назначи в четвъртък Димитър Токушев и Пламен Киров за членове на Конституционния съд. Новите съдии бяха посочени, след като мандатът на двама досегашни от квотата на президента изтече. Заедно с тях от Конституционния съд излязоха един съдия, посочен от квотата на Народното събрание, и един – от квотата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

ВСС вече посочи своя избранник. Това е зам.-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Благовест Пунев. 

Остава Народното събрание също да избере член на Конституционния съд от своята квота. Засега се водят преговори кой може да бъде той, казаха като основните сондажи са между НДСВ и БСП. Сред сочените имена са на министъра на правосъдието Георги Петканов и на бившия председател на Народното събрание Огнян Герджиков.

Новият съдия от президентската квота проф. Димитър Токушев (60 г.) е декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", член на Висшия съдебен съвет и на антикоруционната комисия към съвета. Доц. Пламен Киров (46 г.) преподава конституционно право в СУ “Св. Кл. Охридски”. Бил е член на централни избирателни комисии от 1996 до 2005 г.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?