Президентът опитал да спре скандиранията "Изгонете я", видеото показва друго

Президентът опитал да спре скандиранията "Изгонете я", видеото показва друго

Президентът на САЩ Доналд Тръмп порица поддръжниците си, които в сряда скандираха "Изгонете я", след като той постави под съмнение лоялността към САЩ, изпитвана от родената в Сомалия конгресменка от Минесота Илхан Омар, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп заяви, че е опитал да спре скандиранията на предизборния митинг в Северна Каролина. Видеозаписът обаче показва друго, отбелязва АП.

Конгресменката от Демократическата партия Илхан Омар представлява щата Минесота. Вчера тя заяви, че според нея Тръмп е "фашист".

Омар заяви пред поддръжници, събрали се на международното летище в Минеаполис, че няма да спре да критикува президента.

"Ще продължа да бъда най-лошия кошмар на този президент, защото неговата политика е кошмар за нас", обеща тя пред поддръжниците си, които носеха плакати с надписи "Сложете край на расизма веднага" и "Аз съм до Илхан".

Конгресменката Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, която също стана обект на нападките на Тръмп, заяви вчера, че думите му излагат милиони американци на риск, създавайки нестабилна обстановка в страната.

"Вашингтон пост" посвещава на този сюжет, взривил общественото мнение в САЩ, дълъг репортаж, в който проследява развитието на предложението на президента към четирите депутатки, обвинени от него в липса на патриотизъм и в антисемитизъм, да се връщат обратно в собствените си страни, ако не им харесва в Америка. И то при положение, че три от тях са родени в страната, а само Илхан Омар, представителка от щата Минесота в Камарата на представителите, е натурализирана американка от 17-годишна възраст, дъщеря на имигранти от Сомалия.

Самият репортаж е озаглавен: "Как един расистки пост в Туитър за три дни се превърна в предизборен лозунг", и описва очевидно съзнателното постепенно подгряване на тълпата от привърженици от т.нар. твърдо електорално ядро на Тръмп, за да се стигне до кратката фраза, подхвърлена от самия президент по адрес на Омар - "Изгонете я", в страната ѝ. А тълпата в Грийнвил спонтанно поде фразата с очевидното му одобрение и дълго време я скандираше.

Президентът и неговите хора може да твърдят, че той е очаквал тълпата да отхвърли намека му, защото той не е расист и защото изобщо не е имал предвид, че тези 4 жени имат някаква друга (национална) принадлежност, но неговите привърженици очевидно разбраха точно какво е имал предвид, отбелязва не без ирония "Вашингтон пост".

Вестникът обръща внимание, че този лозунг, който очевидно ще бъде един от гвоздеите на започващата кампания на Тръмп за преизбиране догодина, се вписва в неговия политически стил, като се започне от също така кратката фраза по адрес на неговата съперничка в предизборната кампания от 2016 г. - Хилари Клинтън. Тогава той по същия начин подхвърли на тълпата призива "Заключете я зад решетките", който също стана рефрен в предизборните му митинги.

Имаше времена, когато призив политическият ти опонент да бъде хвърлен в затвора би бил нещо извънредно. Но при Тръмп той стана просто пореден лозунг от митингите, както и "Постройте стената" по южната граница на САЩ - друг от бисерите на Тръмп, който обича да наелектризира тълпите.

"Вашингтон пост" припомня, че всички тези "изцепки" на Тръмп са продължение на поредица от други подобни намирисващи на расова неприязън и разделящи обществото твърдения - например "расисткия мит, че президентът Барак Обама не е роден в страната", като и нежеланието му да заклейми белите супремасисти в Шарлотсвил, Вирджиния, когато техни изстъпления доведоха до гибелта на една жена; тогава той йезуитски предположи, че "и двете страни са виновни".

Друг влиятелен американски всекидневник - "Ню Йорк таймс", излиза с редакционна статия, в която още в заглавието поставя тезата: "Истинското значение на "Изгонете я", като също посочва, че този израз се превръща в послание на президентството на Тръмп.

Той "твърди, че не е расист. Това твърдение обаче заобикаля проблема. Болезнено ясно е обаче, и това има важно значение сега, че Тръмп е избрал да базира своята политика и своето президентство на насаждането на расова омраза. . . . той е един яростен воин на расата", пише вестникът.

Тръмп, изглежда, гледа на президентството като на гигантски мегафон, с който да пръска расова и етническа враждебност. Той не само съзнателно води политика, целяща изостряне на разделенията в обществото, като например забраната за приемане на имигранти от страни с предимно мюсюлманско население или изграждането на стена го границата с Мексико. Той се стреми да демонизира противниците на своята политика, заклеймявайки ги като опасни екстремисти, решени да унищожат Америка. . . Президентът се опитва да разделя американците по цвят на кожата, да внушава такава визия за Америка, при която винаги един печели, а друг губи, в която белите се конкурират с цветнокожите за работни места, богатство, сигурност и гражданство, пише "Ню Йорк таймс".

Той вярва, че този подход ще му донесе втори 4-годишен мандат в Белия дом. . . Яростта, която той подхранва, и болката, която причинява, обаче са твърде реални. Заличаването на вредата, която той нанася, ще отнеме години, заключава вестникът в редакционната си статия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?