Президентът Първанов е на посещение в Обединените арабски емирства

Започна работното посещение на президента Георги Първанов в Обединените арабски емирства. След като кацна в Дубай, където термометърът показваше 38 градуса, българският държавен глава разговаря с Шейх Ахмад Бин Даид Ал Мактум - президент на департамента на гражданската авиация Дубай, ОАЕ, президент на "Емирейтс Група" и Султан Ахмад Бин Сулайем, президент на корпорация "Пристанища, свободни зони и митници".

На разговора бе подчертано, че в политическо отношение контактите между двете страни са много добри и има желание за възходящото им развитие. Що се отнася до партньорството в икономиката, бе констатирано, че това е сфера, от която може да се иска още много.

От българска страна бе изтъкнато желанието да се засили присъствието на български строителни фирми в Обединените арабски емирства. От страна на ОАЕ бе изразена готовността арабски фирми да присъстват активно в развитието на българския морския туризъм, предаде БТА.

За първи път от 120 години насам религиозен лидер на мюсюлманите в България е включен в президентска делегация - главния мюфтия Селим Мехмед.

В състава на делегацията е министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме, заместник-министри, депутати, висши представители на изпълнителната власт и на деловите среди, бизнесмени.

Посещенията на президента Първанов в Евроазиатския регион, включващи Обединените Арабски Емирства, Тайланд, Индонезия, Сингапур и Република Малдиви са поредна стъпка към отварянето на българската външна политика извън евроатлантическата зона.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?