Президентът Плевнелиев няма да участва в заседанието на НС за кризата в Сирия

Президентът Росен Плевнелиев няма да се отзове на поканата на парламента да участва в заседанието на депутатите, когато се обсъжда ситуацията в Сирия.

"Позицията на президента Плевнелиев по този въпрос беше ясно изразена. Тя е публична и всеки има възможност да се запознае с нея. Това, което към момента отсъства, е позицията на българския парламент и затова президентът изразява своето удовлетворение, че неговият призив за дебат беше чут", съобщи прессекретариатът на държавния глава в сряда.

От изявлението става ясно, че Плевнелиев е обиден от начина, по който са го поканили.

"Президентът се надява, че демонстрираното отношение към държавния глава, чрез начина, по който днес беше поканен от един народен представител от управляващото мнозинство, няма да бъде знакът, под който ще премине работата на Народното събрание и диалогът между институциите", съобщи прессекретариатът.

Президентът се надява, че стартиралите дебати ще доведат до приемане на решение на Народното събрание по сирийската криза. "Особено важно е България да има единна позиция, така както вече направиха нашите европейски партньори", смята той.

По-рано същия ден парламентът се събра на първото си заседание от есенната сесия и изслуша премиера Пламен Орешарски по въпроса за кризата в Сирия. По време на последвалия хаотичен дебат, от който се разбра, че правителството няма ясен план за действие и реакция, зам.-председателят на НС Мая Манолова (БСП) съобщи, че е изпратена покана до президента да говори пред депутатите по темата.

"Уведомили сме началника на кабинета на държавния глава и сме изпратили писмена покана, чрез която каним Росен Плевнелиев в парламента, за да изложи вижданията си по темата Сирия. Очакваме отговор, съобразен с графика на държавния глава. Той е добре дошъл в Народното събрани днес, утре или в удобно за него време", каза Манолова.

По-рано и тя, и други представители на БСП разкритикуваха Плевнелиев за думите му, че неговата позиция относно конфликта в Сирия е като тази на Барак Обама и Франсоа Оланд – а именно, че с химическата атака на режима на Башар Асад е "извършено престъпление срещу човечеството, виновните трябва да бъдат посочени и наказани". Проправителствени медии побързаха да интерпретират, че Плевнелиев "иска война със Сирия", което бе опровергано от президентството във вторник.

Споделяне

Още по темата

Още от България