Орешарски успокои - няма повод за драматизъм заради Сирия, от ГЕРБ го обвиниха в общи приказки

Правителството се надява кризата да се реши с дипломатически средства и така да отпаднат рисковете за България

Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че няма "повод за драматизъм" заради кризата в Сирия, и успокои, че правителството има "готов набор от решения" и засега се справя със засиления бежански поток.

Изслушването му в парламента обаче не удовлетвори опозицията и от ГЕРБ го обвиниха, че говори "общи неща" без конкретност.

"Човек може да получи повече данни от интернет за бежанската вълна и за всичко, което се случва в последните месеци. Не е нормално министър-председателят да застане пред нас и да не дава информация. Вашето неглижиране, отсъствието от този дебат ни отдалечава от проблемите пред нашата страна", атакува го зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От "Атака" също не останаха доволни от изложението на премиера, като лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че не е чул отговор на въпроса дали България ще участва във войната.

В сряда парламентарният дебат за отражението на кризата в Сирия върху България така и не се състоя по съществи, като премиерът повтори правителствените позиции, изложени по-рано през седмицата. 

Президентът Росен Плевнелиев пък отхвърли поканата на БСП да присъства по време на дебата, като обяви, че позицията му  за ситуацията в Сирия е ясно изразена и всеки има възможност да се запознае с нея. Държавният глава призова след края на изслушването на Орешарски да бъде прието решение на Народното събрание по темата.  

"Това, което към момента отсъства, е позицията на българския парламент и затова президентът изразява своето удовлетворение, че неговият призив за дебат беше чут. Президентът се надява, че демонстрираното отношение към държавния глава, чрез начина, по който днес беше поканен от един народен представител от управляващото мнозинство (бел.ред. Кирил Добрев), няма да бъде знакът, под който ще премине работата на Народното събрание", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"С ограничена бежанска вълна имаме възможност да се справим"

Пламен Орешарски обяви, че с "ограничената на този етап бежанска вълна имаме възможност да се справим".

Само преди ден заместникът му и вътрешен министър Цветлин Йовчев обаче описа ситуацията като "аварийна" и предупреди, че "България е пред хуманитарна криза, ако не се вземат мерки". Йовчев допусна, че ще се наложи да се изграждат и палаткови лагери, тъй като центровете за бежанци вече са препълнени.

Не е обсъждан вариант за затваряне на границата с Турция, но го "разглеждаме като крайна и не особено ефективна мярка", отговори Орешарски по повод изявленията на Цветлин Йовчев от понеделник, че при наплив от бежанци може да се предприеме и такава мярка.

Проучва се възможността за търсене от ЕК или от агенции към ООН на техническа помощ при ескалация на бежанската вълна, а през следващата година - и на финансова подкрепа, каза още Орешарски.

По-рано тази седмица еврокомисарят Кристалина Георгиева бе в София, за да информира вицепремиера Йовчев и президента Росен Плевнелиев за инструментите, които може да използва страната ни за справяне с бежански поток. Прогнозите на правителството са, че до края на годината броят на сирийските бежанци може да достигне 6-10 хиляди души.

В сряда Орешарски цитира данни, според които за първите осем месеца на миналата година от Сирия у нас са пристигнали 542 души бежанци, а за същия период тази година - 3448, или шест пъти повече.

Премиерът коментира още, че трябва да проявим необходимата хуманност към сирийския народ, но и да не позволим под предлог "сирийски бежанци" у нас да влизат радикални елементи.

Изчаквателна позиция

Орешарски каза, че никой от евроатлантическите партньори досега не е поставял въпроса за евентуално участие на България в каквито и да е инициативи в региона на Сирия, и според него, вниманието трябва да бъде насочено към сирийските граждани, жертва на конфликта.

"При неблагоприятно развитие около Сирия България трябва да следи реакциите на нашите евроатлантически партньори и да съдейства в рамките на възможностите си за изработване на общи позиции на ЕС и НАТО", каза Орешарски.

Към момента правителството има категорична позиция срещу военна намеса в Сирия и настоява да се търси решение в Съвета за сигурност на ООН, който обаче е блокиран от Русия и Китай. САЩ обаче вече готвят военни удари срещу режима на Башар Асад.

"Надяваме се, че политическият диалог и дипломатическите средства ще предрешат изхода на кризата, за да не се стигне до ескалиране на ситуацията в Сирия и от тази гледна точка да се минимализират негативните моменти върху нас както като миграционен поток, така и като други рискове", каза още Орешарски и добави, че преобладаващата част от страните членки на ЕС и НАТО са в процес на изработване на позицията и затова изчакват да се произнесат.

Тази теза беше доразвита по-късно и от външния министър Кристиан Вигенин, който коментира, че една позиция в развитие е по-правилна в сегашната ситуация. Той посочи, че изчакаме да видим в каква посока върви общоевропейската позиция по време на неформалното заседание на външните министри на ЕС във Вилнюс в петък и събота. Той допълни, че България има сравнително ясна позиция, която кореспондира с позицията на мнозинството страни-членки на Европейския съюз и за да имаме последващо развитие на тази позиция е нужна допълнителна информация от разследващия екип на ООН.

Орешарски коментира още, че ескалацията в Сирия може да доведе до опасност от регионална дестабилизация.

При увеличение на цените на петрола и енергоносителите крайният ефект върху икономиката ще бъде негативен, отбеляза той, но добави, че от друга страна ще се увеличат постъпленията от ДДС върху горивата.

Гражданската война в Сирия избухна в началото на 2011 г. и очакванията за увеличаване на бежанския поток са от месеци, но българското правителство едва миналата седмица взе "на сериозно" въпроса, като отпусна около половин милион лева допълнително и набеляза мерки за действие.

ГЕРБ: Общи приказки

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че не е удовлетворен от изслушването, защото липсвала конкретност.

Той се възмути още и че министърът на външните работи се готви да излиза в отпуска - по негова информация - от 9 септември. Освен това, според Цветанов, не се отчитали внимателно и рисковете за влошаване на криминогенната обстановка.

По-рано в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че правителството може да разчита на подкрепа от партията по отношение на кризата в Сирия. Според него трябва да се търси финансова помощ от Европейската комисия.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обвини, че липсва ясна позиция дали България ще участва във военни действия или няма.

Според Сидеров българската позиция трябва да бъде за неутралитет. Той изрази опасение, че ако позволим оттук американски военни самолети да подпомагат удари срещу Сирия, рискуваме обратна реакция и терористични атаки.

Янаки Стоилов от БСП припомни твърдата позиция на левицата срещу военна намеса в Сирия, като я доразви с препоръката България да следва световното обществено мнение.

"Общественото мнение е против действия извън ООН. Това трябва и за нас да е ориентир", каза Стоилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?