Президентът Плевнелиев ще придава динамика на българо-виетнамските отношения

Президентът Плевнелиев ще придава динамика на българо-виетнамските отношения

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на държавно посещение във Виетнам от 27 до 31 октомври, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Визитата има за цел да придаде нова динамика на българо-виетнамските отношения чрез обявяване на Съвместна декларация за стратегическо партньорство, се казва в съобщението.

Ще бъдат набелязани конкретни стъпки за развитие на сътрудничество между двете страни, залегнали в анекс към Съвместната декларация – "Нов модел за икономическо сътрудничество".

В понеделник държавният глава ще бъде посрещнат с официална церемония в Ханой от президента на Виетнам Чъонг Тан Шанг. В присъствието на държавните глави ще бъдат подписани двустранни документи - Меморандум за сътрудничество между БАН и Виетнамската академия на науките и технологиите, Рамково споразумение за двустранно научно-техническо сътрудничество между Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидроаеродинамика при БАН и Института за корабостроителни науки и технологии към Министерството на съобщенията и транспорта на Виетнам, и Меморандум за сътрудничество между Българската телеграфна агенция и Виетнамската информационна агенция.

Президентът Плевнелиев ще има срещи с председателя на Националното събрание на Виетнам Нгуен Шинх Хунг, с министър-председателя Нгуен Тан Зунг и с председателя на Централния комитет на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг.

Във вторник Плевнелиев ще разговаря с вицепрезидента на Виетнам Нгуен Тхи Зоан и с представители на местните власти на областта Ха Лонг.

Президентът Плевнелиев и вицепрезидентът Нгуен Тхи Зоан, която е български възпитаник, ще присъстват на концерт на ансамбъла "Мистерията на българските гласове" в Ханой. Двамата ще се срещнат с виетнамски граждани, учили и работили в България.

В сряда държавният глава и водената от него делегация ще бъдат в град Хо Ши Мин, където ще се проведе виетнамско-български бизнес форум с участието на повече от 30 представители на българския бизнес. На форума президентът ще открои възможностите за засилване на контактите между българския и виетнамския бизнес.

В града ансамбълът "Мистерията на българските гласове" ще изнесе втори концерт пред виетнамска публика и в присъствието на държавния глава.

Росен Плевнелиев ще има среща и с представители на българската общност и с виетнамски граждани, учили и работили у нас.

В четвъртък в Хо Ши Мин президентът ще открие офис на Службата по търговско-кономически въпроси към българското посолство.

Споделяне

Още от България