Президентът подкрепи Петканов в спора с Бойко Борисов

Президентът Георги Първанов днес индиректно подкрепи министъра на вътрешните работи Георги Петканов в спора му с главния секретар на вътрешното министерство ген.Бойко Борисов. Държавният глава връчи генералските пагони на шестима полковници, в присъствието на министър Петканов и съпругите на новите генерали.

Новопроизведени генерал-майори днес станаха Живко Живков, директор на НС "Жандармерия", Гецо Гецов, шеф на РДВР-Търговище, Калчо Таушанов, ректор на ВИПОНД, Красимир Петров от РДВР-Бургас, Димитър Ангелов от РДВР-Ямбол и Румен Стоянов, директор на Столичната дирекция на МВР. На финала на церемонията шестимата повишени си направиха снимка за спомен с президента, след което пиха заедно шампанско.

В словото си при връчването на пагоните президентът заяви, че това е необходим знак за подкрепата, която всички държавни институции, включително и президентството, оказват на МВР в битката с престъпността. И други от МВР заслужават да получат подобно звание и някой ден това ще стане, каза още Първанов.

Главният секретар на ведомството Бойко Борисов публично възрази срещу удостояването с нови звания в МВР, предложени на правителството от министър Петканов. Мотивът на Борисов бе, че това трябва да стане след изграждането на йерархична структура във ведомството и званията трябва да следват тази структура. Пред Дарик радио Борисов изрично заяви, че не визира личностите, които получават званията. Не може началник на национална служба да е полковник, а по-низшия в йерархията директор на РДВР да е с по-висш военен чин - генерал, това напълно обърква реда, се мотивира главният секретар.

Освен че изрично подкрепи министър Петканов в решението му за генералските звания, президентът Първанов разкритикува и публичността в действията на главния секретар на МВР Бойко Борисов. "Давам си сметка, че всички ние сме все още длъжници на българския народ, който очаква от нас повече, по-ефективни, по-радикални действия в тази война с престъпния свят. И тъкмо заради това смятам, че в тези усилия е необходимо малко по-малко показност, по-малко енергия да отива в парата, както казва народът и повече в ефективни, понякога трудно уловими, трудно видими действия в битката с престъпниците", заяви държавният глава.

Часове по-късно ген. Бойко Борисов опроверга думите на президента, след среща между двамата на "Дондуков" 2. Разговорът не бе обявен за медиите и според главния секретар на МВР бил по "служебни въпроси". Ген. Борисов призна, че е попитал Първанов за изказването му от сутринта. Президентът му обяснил, че не е имал нищо предвид нашата дейност, обясни главсекът на МВР. Той е доложил на държавния глава за "изключителната акция на НС БОП по залавянето на международния престъпник и за това, по което МВР работи в момента". Помолен за повече подробности от срещата, генералът коментира: "В чужда къща като ходя, не се изказвам".

"Да са живи и здрави, те всичките дойдоха, представиха ми, поздравил съм ги", бе коментарът на Борисов по повод генералските назначения. "Сега ще има един след друг шест банкета", пошегува се главният секретар на МВР.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?