Президентът предлага общ форум на религиозните водачи в България на среща с главния мюфтия

Президентът Георги Първанов е предложил да се проведе общ форума на ръководителите на различните вероизповедания в България. Идеята си той обсъдил днес с главния мюфтия Селим Мехмед, съобщи прессекретариатът на държавния глава. На срещата, проведена по повод започващия днес мюсюлмански празник Рамазан байрам, двамата са разговаряли за значението на етническата и религиозна толерантност.

Селим Мехмед е уверил, че ръководството на мюсюлманска общност у нас полага усилия в България да се проповядва и преподава традиционният ислям, да не се допуска влияние на секти и радикални ислямски течения.

На такава среща биха могли да се откроят общите цели на хората, изповядващи различни религии и да се очертаят идеи за преодоляване на общите предизвикателства, пред които са изправени, е посочил президентът. Според него обществото ни се нуждае от подобен знак на толерантност към религиозните различия.

Селим Мехмед е отбелязал, че досега не е имало форум, посветен на съвместното съжителство на различните религии. Такава среща би имала важно значение на фона на случващото се в съседна Турция и в други страни от ислямския свят, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Турция е изпратила официално 22-ма духовници за Рамазана у нас

22-ма духовници от Турция са пристигнали у нас по повод започвашия днес мюсюлмански празник Рамазан байрам. От Главното мюфтийство обявиха, че всички имами от южната ни съседка са служители на Дирекцията по религиозните разпоредби на Република Турция - "Дианета" и нямат нищо общо с радикалани секти, за които вчера обяви бившият главен мюфтия Недим Генджев. Вчера в интервю за Mediapool Генджев предупреди, че десетки имами са у нас и структурите за сигурност не знаят какъв ислям проповядват. По думите му мюсюлманското изповедание е разграден двор, а Главното мюфтийство позволява тук да се посее семето на тероризма.

Турските духовници идват от 4 години насам у нас като предварително от Дианета изпращат списък, в който се посочват длъжността, паспортните данни и годината на раждане на държавните служители, които ще бъдат изпратени в България, обясниха днес от Главното мюфтийство.

Този списък, придружен с разпределение по райони мюфтийства, се изпраща на Дирекцията по вероизповеданията и на Дирекция консулски отношения в МВнР. След пристигането на служителите на Дианета, Дирекцията по вероизповеданията издава удостоверение за местните полицейски управления, където те се регистрират, за да удостоверят легитимната си религиозна дейност у нас.

През месец Рамазан във всички джамии по света се четат откъси от Свещената книга на мюсюлманите Корана. Турция е държава, в която сунитския ислям от направлението Ханефи е основна религия и близостта му до този в България е исторически обусловен, отбелязва главният мюфтия Селим Мехмед.

"Именно държавно подтиснатото теологично обучение в страната и режимът, на който е служил д-р Генджев не позволи естествено в България да се развие теологична ислямска интелигенция", категорични са в мюфтийството.

"Освен, че злепоставя държавна институция на Република Турция, като "Дианета" борави свободно с цифри и марки валута. Главно мюфтийство въведе договореността при приемането на средства от чужбина и по този начин декларира пред българските власти произхода и предназначението на тези средства", заявява Селим Мехмед. "Практиката, която познава г-н Генджев за прибиране на средства носени на ръка е отдавна забравена и отречена в институцията", отвръщат на обвиненията в злоупотреби от сегашното ръководство на мюфтийството.

Службите за сигурност няма защо да имат шпиони в джамиите, както е било по времето на Генджев, защото свободата на вероизповедания предопределя и свободното разпространение на религията - смятат в мюфтийството по повод опасенията на Генджев, че те нямат агенти и не знаят какво се проповядва сред мюсюлманите.

"Бившите служители на ДС, като г-н Генджев и действащи по негово време духовници нямат място в структурата на Главно мюфтийство поради изключителната си пагубна роля през тоталитарния период за подтискането на ислямската религиозна практика в България", смята сегашният главен мюфтия.

От Главно мюфтийство уверяват, че в никакъв случай няма да намалят своята бдителност и подкрепата си към държавните институции, както и няма да допуснат отново "милиционерщината да завладее конституционно гарантираните религиозни права и свободи на мюсюлманите - български граждани".

Споделяне

Още от България