Президентът призова гражданите да гласуват: апатията и пасивността ни обричат

Ползите за България от членството в ЕС ще се увеличават, трябват усилия за промяна

Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

Евроскептицизмът и апатията не решават проблемите, но могат да ни обрекат на изостаналост и западане. За това предупреди президентът Росен Плевнелиев в изявление по повод изборите за Европейски парламент на 25 май.

 

"Политическата пасивност, неефективните институции и липсата на приоритети и амбиции могат да ни обрекат на изостаналост и западане. Гражданите трябва да гласуват и да изискват от политиците ясни и прости решения, които ще работят за устойчив растеж и модернизация на българската икономика", призова Плевнелиев.

 

"Вече седем години българските политици обясняват ЕС през еврофондовете, калкулират плюсове и минуси – колко сме внесли и колко ползваме, кое ни се забранява и кое – разрешава...Трябва да гледаме на Европейския съюз не като на донор, не като на източник на средства, а като на това, което искаме да бъдем – икономическа, политическа и културна общност, която вярва в своята мисия, своите принципи и ценности, като работи за мир, за демокрация и за върховенство на закона по света", заяви държавният глава.

 

Песимизмът няма да реши проблемите

 

"Евроскептицизмът, антиевропейската реторика и апатията са много голяма заплаха не само за европейската интеграция, но и за демокрацията на национално ниво. Нашият общ Европейски съюз днес повече от всякога се нуждае от допълнителна доза доверие, което да отговори на популизма и национализма", каза Плевнелиев.


"Икономическата криза засегна много семейства в България и в Европа. Мнозина се поддадоха на евроскептицизма, защото загубиха своята работа. Много млади хора, които завършват образование, изпитват трудности при намиране на първа работа. Отчуждението, песимизмът и апатията обаче няма да разрешат тези проблеми. Нужни са усилия и воля за промяна", каза още президентът.

 

Той изтъкна, че предстоящите европейски избори ще бъдат най-масовото демократично събитие в европейската история до днес.

 

По думите му те са шанс за ново начало, защото дават възможност не само нови хора да влязат в политиката, но и да подредим правилно приоритетите в нашия общ европейски проект.

 

Трябват ясни национални позиции в ЕС

 

По думите му Европейският съюз не е външна политика за България, а нашето семейство.

 

"Решенията, които се взимат в София, както и тези в Брюксел и Страсбург, имат преки последици върху нашия живот. Затова е важно гласът на страната да бъде чут, да имаме ясни национални позиции по европейския дневен ред, а избраните български депутати в Европейския парламент да ги отстояват заедно", каза Плевенелиев.

Той припомни, че българските региони и общини, малките и средни предприятия и земеделските стопани все по-силно ще усещат ползите от европейските програми.

 

"Потенциалът на България като част от общата Кохезионна и Селскостопанска политика е изключителен", добави държавният глава.

Ползите от ЕС тепърва ще се увеличават

 

Президентът каза, че през всички години на тоталитарна власт "европейското беше всичко, към което се стремим – демокрация, свобода на личността, свобода на словото и медиите, честни избори и правова държава".

 

Поколения български патриоти са виждали мястото на България в една обединена Европа, не просто географски, а като част от обща ценностна система, като необратим цивилизационен избор, зад който българските граждани стоят. Днес сме част от модерния свят. Малка, но отворена икономика, част от огромния общ европейски пазар, в който с добро образование, последователен труд и идеи можеш да успееш. Членството на България в Европейския съюз донесе човешка свобода и перспектива. Ползите за България от европейската интеграция са видими, като тепърва значително ще се увеличат. Зависи от нас как използваме Европейския съюз – като инструмент за развитие или като удобно извинение за национални неудачи", посочи Плевнелиев.

 

ЕС се нуждае от доза доверие

 

"Ние, политиците, все още сме в дълг към европейските избиратели, защото не информираме достатъчно своите съграждани, понякога изкушени от възможността така по-лесно, чрез решенията на европейските институции, да оправдаем грешни национални политики", посочи Плевнелиев.

 

"Наша отговорност е младите хора да намерят възможност за реализация тук в България, да създадат своите семейства и да изградят бъдещето си тук, в отечеството си. Именно заради това ги призовавам да дадат своя глас. Заедно със своите родители, които през целия си живот са се стремели да осигурят за себе си и за тях европейска перспектива. Поколения българи, живели зад Желязната завеса, мечтаеха и изстрадаха това членство. Нашите бащи и майки, дядовци и баби, нашите възрожденци и будители, искаха децата им да са свободни и да се почувстват европейци. Затова нека изберем да продължим по пътя на европейското развитие за повече свобода, ред и възможности за всеки, което символизира нашият Европейски съюз.

Гласувайте за бъдещето на Европа, това е вашето бъдеще! Какво ще бъде то зависи от всеки един от нас. Гласът на всеки е важен", призова държавният глава.

Споделяне

Още от България