Президентът пусна с резерви "закона срещу псувнята"

Президентът Георги Първанов подписа указ за обнародването на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, с уговорка, че трябва да отпаднат санкциите за ругатните, псувните и неприличните жестове.

Приетият от Народното събрание закон предвижда нарушителите ще бъдат осъждани на максимум 15 дни лишаване от свобода и глобявани до 300 долара.

Президентът оценява приетия закон като важна крачка в развитието на правната уредба при опазването на обществения ред при провеждането на спортни състезания. Според него като цяло законът създава правна основа за изпълнение на изискванията на Европейската конвенция за насилието и лошото поведение на зрители при спортни прояви и в частност на футболни срещи, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Първанов обаче провел консултации и постигнал съгласие между спортни клубове и клубове на привърженици и вносителите на законопроекта и ръководители и представители на парламентарни групи за подобряване на закона.

Президентът, който също се явява на стадиона като фен или участник в благотворителни мачове, намира, че редица предложения на клубовете на привържениците биха могли да бъдат отчетени при последващи промени в закона. Той споделя и опасенията, че някои от формите на "футболно хулиганство" като отправянето на неприлични изрази на стадионите могат да се окажат трудни за доказване и санкциониране, поради което са основателни исканията за тяхното отпадане.

Прецизирането на някои санкции и завишаването на наказанията за по-опасните прояви, които застрашават живота и здравето на гражданите, също би подобрило закона и би отговорило на обществените очаквания за неговото прилагане.

Основните препоръки на президента са насочени към по-пълното ангажиране на самите фенове, техните клубове и определените от тях стюарди в процеса на опазване на обществения ред при провеждането на спортни състезания.

Законодателната уредба само би спечелила, ако в закона бъдат определени правата и отговорностите на самите клубове на привържениците на футболните отбори.

Споделяне

Още от България