Президентът Радев ще посети САЩ за сесията на Общото събрание на ООН

Румен Радев, Екатерина Захариева. Сн. БГНЕС

На 18 септември президентът Румен Радев заминава на първото си посещение в САЩ, където ще представя България на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН. По традиция страната ни е представлявана на тези сесии от държавния глава. Румен Радев, който ще бъде придружаван от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, ще използва едноседмичната визита в САЩ и за срещи с българската общност там.

Работното посещение започва в понеделник, когато Радев ще участва в годишния форум "Отдаване на почит към героите на световната кампания срещу екстремизма и нетолерантността" и ще направи изказване. Държавният глава ще разговаря и с еврейски организации от САЩ.

На 19 септември българският президент ще участва в тържественото откриване на Общия дебат на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН, след което ще има двустранни срещи със свои колеги.

На 20 септември Румен Радев ще направи изказване пред Общото събрание на ООН (около 19.00 часа българско време).

Българският президент ще участва в Глобален бизнес форум на Майкъл Блумбърг и ще има среща с президента на Световната банка Джим Йон Ким и с други свои колеги.

По-късно през деня Румен Радев ще участва в конференция, посветена на предотвратяването на използването на интернет за терористични цели.

На 21 септември държавният глава ще има работна среща с представители на американски компании, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство, и ще ги запознае с възможностите за инвестиции в България.

На 22 септември президентът Радев ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

По-късно държавният глава ще посети българската църква в Ню Йорк и ще се срещне в сградата на Генералното консулство на Република България в Ню Йорк с представители на българската общност.

На 23 и 24 септември държавният глава ще посети Чикаго и ще се срещне с представители на българската общност. Румен Радев ще разговаря и с младите български професионалисти, работещи във финансовото Сити на града, и ще посети едно от българските училища в Чикаго - "Джон Атанасов".

В делегацията, ръководена от българския държавен глава, е и заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, се посочва в съобщението от прессекратирата на президента.

Споделяне

Още от Свят