Президентът с нови секретари по националната сигурност и външната политика

През втория си президентски мандат Георги Първанов ще работи с нови съветници по националната сигурност и по външната политика. Досегашният му екип доста оредя, след като повечето секретари бяха разставени в изпълнителната власт и по различни посолства.

В четвъртък прессекретариатът на държавния глава обяви, че Първанов е подписал указ, с който от 1 февруари освобождава Николай Слатински от длъжността секретар по националната сигурност. Мястото му заема Румен Марков, ректор на Академията на МВР.

С друг указ президентът взима в администрацията си и дипломата Емил Вълев, който става секретар по външната политика.

Проф. ген.-майор Румен Марков е доктор по право, завършил Юридическия факултет СУ "Св. Климент Охридски". В МВР започва работа през 1984 г. като следовател, а през 1985 г. преминава на преподавателска работа във Висшата специална школа-МВР. Става ректор на академията през 2004 г.

За проявен висок професионализъм в дейността си като служител във вътрешното министерство и ректор на Академията Марков е повишаван предсрочно в звание ген.-майор и е награждаван многократно от вътрешния министър, сочи официалната справка.

Новият секретар по външната политика Емил Вълев е с висше икономическо образование и дългогодишен служител на МВнР.

В периода 1987 г.-1990 г. е трети секретар в посолството на България в Найроби, Кения. След това три години работи в мисията на страната ни в ООН в Ню Йорк. После е дипломат в посолството ни в Полша.

От 2002 г. до 2004 г. е посланик, ръководител на мисията на България в НАТО, бил е и посланик в Белгия и Люксембург.

Назначението му към мисията в НАТО стана проблемно заради отказа на ДКСИ да му издаде сертификат за достъп до секретна информация.

Споделяне

Още от България