Президентът участва във възпоменание на българско военно гробище в Македония

Президентът участва във възпоменание на българско военно гробище в Македония

Президентът Румен Радев присъства по повод 6-ти май на възпоменателна церемония на българския военен мемориал в Ново село в съседна Македония.

Тържествената церемония на българското военно гробище в Ново село започна с химните на Македония и България. Сред стотиците хора, дошли да отдадат почит към загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първа световна война офицери и войници бяха висши държавници от двете държави, наши евродепутати, дипломати и общественици.

Заупокойна молитва отслужи главата на Македонската православна църква, Негово Блаженство охридският архиепископ Стефан.

”За мен е чест да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български войници, защитавали свободата на България и националния идеал. Такива места обаче има много и те трябва да станат наш национален дълг”, каза Радев, цитиран от БНР.

"Добрите традиции на съвременна Европа повеляват държавите, които дори са воювали една срещу друга да почитат заедно днес своите мъртви, изпращайки послание за помирение и единство. Радостното е, че този цивилизован дух намира все повече място и на Балканите. Активните действия за сближаването и засилването на взаимодействието между нашите държави се одобрява все повече от хората от двете страни на границата и това е най силният сигнал, че вървим в правилната посока", посочи той.

Българският президент беше посрещнат от македонския си колега Георги Иванов при кацането му на македонска земя. Държавните глави имат работна среща в Дойран.

Румен Радев и началникът на Генералния щаб на Македонската армия Методия Величковски отдадоха почит на героите от 11-а Македонска дивизия и загиналите български войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Стотици хора от България и Македония се събраха на военния мемориал в Ново село. Военното гробище в Македония е възстановено по инициатива и със средства на Фондация ”Българска памет“.

Военният мемориал в Ново село, където са погребани 71 български войници, е възстановен през 2006 г. на мястото на изоставено военно гробище, като в центъра е изграден общ паметник от камък с изсечен кръст за храброст и надпис ”Българио, за тебе те умряха“.

Споделяне

Още по темата

Още от България