Президентът започва срещи за избора на нов главен прокурор

снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви в петък, че ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната власт, изпълнителната власт и обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор, съобщиха от "Дондуков" 2.

Първата среща е в понеделник със Сотир Цацаров, чийто седемгодишен мандат като главен прокурор изтича през януари следващата година. Предстоят срещи с председателите на върховните съдилища - Лозан Панов и Георги Чолаков.

Очаква се срещите да продължат в рамките на следващите два месеца, а целта е да се проучат обществените очаквания към следващия главен прокурор, обясниха от президентството.

Процедурата за избор на нов главен прокурор може да започне най-рано в средата на юли. Най-късната възможност за Висшия съдебен съвет да открие процедурата е в началото на септември.

Кандидати могат да предлагат министърът на правосъдието и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Номинираните трябва да представят концепция за работата си и биват изслушвани от съвета.

Изборът ще се проведе в Пленума на ВСС, където членуват и представителите на съдийската гилдия. За да бъде избран един кандидат, той трябва да получи подкрепата на не по-малко от 17 от общо 25 членове на съвета. Избраният трябва да бъде назначен с указ от президента, който има право и да откаже да подпише, което връща процедурата във ВСС.

Неофициално като кандидати за главен прокурор са били спрягани шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, зам.-главният прокурор Иван Гешев и шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев.

В интервю пред Mediapool шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков обясни, че новият главен прокурор трябва да е обективен и еднакво отдалечен от всички власти.

"Не е лошо да се помисли и за оценка от ВСС на мандата на досегашния главен прокурор", каза съдия Чолаков,

Споделяне

Още по темата

Още от България