При пожар в чилийски затвор загинаха 81 затворници

При пожар в затвор в чилийската столица Сантяго загинаха 81 затворници, предадоха информационните агенции в сряда. Той възникнал след бунт на затворниците, които започнали да палят матраците на леглата си.

Пожарникарите се намесили два часа след пламването на пожара, съобщават местни електронни медии.  "Полицията не разреши на пожарникарите да влязат веднага", разказал очевидец.

Всички загинали са затворници, посочва Ройтерс. Повечето от тях са починали от задушаване. Още 14 души от килиите са тежко ранени с опасност за живота, предаде Франс прес. Над 200 вече са евакуирани. Сред ранените са трима полицаи и един пожарникар.

Пожарът избухнал днес в 10 ч. българско време. Той вече бе определен като най-смъртоносния инцидент в историята на чилийските затвори. Телевизионни кадри показват горящия затвор "Сан Мигел", от който се издига черен дим, предаде Ройтерс.

Затворът официално има капацитет за 700 души, отбелязва ДПА. В него обаче изтърпяват наказания 1900 затворници. Президентът на синдиката на служителите на чилийските затвори Педро Ернандес разкритикува липсата на персонал, като подчерта, че на смяна миналата нощ, когато започнал затворническият бунт, са били само петима надзиратели, предаде Франс прес. "Това е достойно за оплакване, но е истина: петима души да пазят над 1900 затворници", каза Ернандес. Той подчерта, че малцината надзиратели, които били на смяна, успели да спасят над 60 затворници.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?