Приднестровието пожела обединение с Русия и Украйна

Президентът на отцепилата се от Молдова Приднестровска република Игор Смирнов обеща в понеделник да заздрави традиционните връзки с Русия и Украйна, както и да увеличи армията на сепаратисткия район, предаде Асошиейтед прес.

Смирнов, който управлява Приднестровието от отцепването му от Молдова през 1992 г., заяви, че е дошъл моментът всички да се обединят, за да защитят живота и бъдещето на жителите на Приднестровието. Той допълни, че хората от Приднестровието имат правото да изградят своя собствена държава и да се борят за международно признание. Смирнов говори на митинг на новосъздадената приднестровска партия Република.

В изявление новата партия посочи, че е невъзможно Приднестровието отново да се обедини с Молдова, която според нея предава интересите на Русия и Украйна в региона. В изявлението се допълва, че партията е против разполагането на чужди миротворци в Приднестровието, както предложиха молдовските власти.

Приднестровието се отцепи от Молдова през 1992 г. след кратка, но кървава война. Районът, в който са разположени руски войски и оръжие, не е признат международно, но получава подкрепа от Русия и Украйна.

Споделяне

Още от Свят