Приходите през април надвишават разходите с 213 млн. лв.

Приходите през април надвишават разходите с 213 млн. лв.

Според предварителните оперативни данни и оценки за изпълнението на Консолидираната фискална програма (КФП) приходите през април превишават разходите с около 213 млн. лв. на месечна база, съобщиха от Министерството на финансите. Така април става първият месец с излишък на месечна база от началото на годината.

Ден по-рано от разпространената информация за изпълнението на бюджета по КФП за първото тримесечие стана ясно, че разходите надвишават приходите с 1.67 млрд. лв. В края на януари дефицитът бе около 500 млн. лв., а в края на февруари - над 900 млн. лв.  

Данните за изпълнението на основните параметри по КФП за април ще се прецизират след представяне на месечните отчети за касовото изпълнение на общините и извънбюджетните фондове и сметки, уточняват от министерството.

″Нашите очаквания април да е преломен и показателен за икономиката се оправдават. Надяваме се най-трудните месеци от кризата вече да са зад гърба ни. Процедурата за разплащания на фирмите през Българската банка за развитие вече е в ход и това ще даде допълнителен ресурс и тласък за укрепване на икономиката”, коментира предварителните данни финансовият министър Симеон Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?