Приключи нападението срещу иракското посолство в Кабул

Приключи нападението срещу иракското посолство в Кабул

Приключи нападението срещу иракското посолство в Кабул, отговорност за което пое групата "Ислямска държава“. И четиримата нападатели са мъртви, съобщи афганистанското вътрешно министерство, цитирано от Франс прес.

Атаката започна малко след обяд местно време. Атентатор самоубиец се взриви пред вратите на посолството. Други трима нападатели влязоха в сградата, откъдето водиха битка срещу афганистанските сили за сигурност. Министерството не съобщи официални данни за броя на убитите и ранените, но порица нападението като "неислямско и нечовешко", отбелязва Асошиейтед прес.

Говорител на вътрешното министерство каза, че сградата на посолството е понесла големи щети. Разбити са прозорци, няколко стаи са силно опожарени.

Иракският шарже д'афер в Кабул беше спасен от посолството и скрит в египетската дипломатическа мисия, съобщи иракското външно министерство, цитирано от Ройтерс. На сигурно място са били преместени и служители на посолството, никой от тях не е пострадал.

Специалните сили на афганистанската полиция са стигнали до посолството "бързо и навреме", предаде ДПА.

Данните за пострадалите полицаи са противоречиви. Според едни източници леко е ранен едни полицай, според други - има двама убити охранители на посолството.

В изявление на "Ислямска държава", разпространено чрез нейната пропагандна агенция Амак, се казва, че двама атентатори самоубийци са се самовзривили в посолството. Твърди се, че най-малко седем пазачи са били убити и входът е бил разрушен, предаде ДПА.

Нападението срещу иракското посолство беше извършено само две седмици, след като иракският посланик в Афганистан Фараздак ал Гали на пресконференция отбеляза успеха на иракските сили, освободили Мосул от джихадистката организация. От началото на годината в Кабул са извършени 11 големи атаки.

Споделяне

Още от Свят