Приложение помага на хора с дефицит на цветното зрение

Приложение, което помага на хора с дефицит на цветното зрение, да виждат целия спектър на дъгата, представи на българския пазар технологичната компания "Самсунг" в четвъртък. #SeeColors (Виж цветовете) е разработено съвместно с унгарската компания Колорлайт (Colorlite), която е грабнала вниманието на технологичния гигант със спечелването на няколко награди за иновации през годините.

По света има 300 милиона души (в Европа около 8% от мъжете и 0.5% при жените) с дефицит на цветното зрение.

Същноста на проблема е, че човешкото око има три рецептора, чувствителни към трите основни цвята – червено, зелено и синьо. Останалите цветове се възприемат чрез смесването на трите основни. При нарушено възприятие на цветовете, един или повече от основните цветове не се регистрират правилно и чувствителността на рецептора към спектъра се измества в процеса на възприемане. Именно феноменът на изместване причинява дефицита на цветното зрение.

Смартфон приложението може да бъде изтеглено безплатно и посочва вида и степента на дефицит на потребителя и прекалибрира екрана на Самсунг устройството, предлагайки пълно възприятие на цветовете.

За момента приложението #SeeColors е налично за смарт телевизорите SUHD и Samsung Galaxy S6/S6 Edge/S7/S7 edge Edge, Note 4.

Споделяне

Още от IT