Принципът на уседналост и задължително гласуване предлагани за местния вот

Принципът на уседналост и задължително гласуване предлагани за местния вот

Принципът за уседналост и задължителното гласуване да бъдат въведени на местните избори през есента. Това са две от четирите предложения за включване в проектозакона за местните избори, които внесоха в четвъртък депутати от ВМРО, коалиционен участник в БНС.  

„Принципът на уседналост вече доказа своята безусловна необходимост по време на проведените през май евроизбори. С предстоящия наесен вот се формират органите на местно самоуправление съобразно волята на жителите на съответното населено място, които имат пряк интерес към това управление”, обясни пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Както за евровота, така и сега, от ВМРО искат да се въведе задължителното гласуване, като целта е да се повиши активността и да се прекрати „порочната практика на купуване на гласове”. Според Каракачанов ниската избирателна активност оставя голяма част от гражданите на практика без политическо представителство и косвено поражда другото отрицателно явление – „пазаруването на гласове”.

ВМРО предлагат още в текстовете на закона за местни избори, които трябва да са готови до месец-два, тъй като изборите ще са в края на октомври, да се запише и задължителен образователен ценз не само за кандидатите за местната власт, но и за имащите право на глас. „Хора, които не могат да четат и да пишат, срещу 5, 10 или 20 лв. предрешават бъдещето на страната”, заяви Каракачанов. По думите му искането им е съобразено с конституцията, където е записано, че всеки има право на образование, а училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително, като основното и средното образование в държавните и общинските училища са безплатни.

Предложенията на ВМРО за промени в закона за местните избори, върху които тепърва ще се работи в парламента, включват още отпадане на деня за размисъл и обявяване на резултати от паралелните социологически проучвания „екзит пол” преди края на изборния ден.

„Съществуването на подобен ден имаше смисъл в началото на демократичните промени, когато вотът беше силно емоционален и с възможности за крайни настроения. Днес свободният избор вече не се влияе в такава степен от агитации и внушения, което прави денят за размисъл излишен”, коментира депутатът от ВМРО Мирослав Мурджов. Същият аргумент важал и за „екзит пола”.

Междувременно парламентът прие на две четения законопроект на Министерския съвет за промени в закона за местните избори, който синхронизира българското с европейското законодателство. Според промените европейски граждани ще могат да се избират за общински съветници, но не и за кметове. Регламентира се и начинът на гласуване на чужденци.

Споделяне

Още от България