Пристанище “Варна” с рекордна печалба от 4 млн. лв.

Пристанище “Варна” с рекордна печалба от 4 млн. лв.

"Пристанище Варна" ЕАД отчита печалба от над 4 млн. лева за 2011 г., а обработените товари са над 9.1 млн. тона. Това съобщи в сряда директорът на порта Данаил Папазов, цитиран от БТА. Той прогнозира, че през настоящата година товарите ще се увеличат с около 8 милиона тона. Папазов уточни, че пристанището вече има сключени 73 постоянни договора.

Инвестиционната програма на дружеството предвижда купуването на два мобилни крана. Освен това ще бъдат осигурени и претоварващи устройства за зърно на пристанище "Варна Запад". Там ще бъде реконструирана петата магазия и ще бъде изградена още една.

 

Папазов коментира, че очаква портът да стане атрактивен и за Румъния след влизането на страната ни в Шенген. Аргументът му беше, че разстоянията от Букурещ до Констанца и до Варна са еднакви. В момента основните товари за северната ни съседка от пристанището са фотоволтаични батерии.

 

За концесията на порта директорът посочи, че тя трябва да не е на части, а цялостна, защото в противен случаи няма да бъдат привлечени големи инвеститори. Папазов уточни, че синдикатите в пристанището ще настояват процедурата да бъде открита и максимално прозрачна. Той посочи още, че портът не може да се развива в центъра на Варна и затова основните дейности постепенно се прехвърлят към пристанище "Варна Запад".

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?