Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Приватизацията и инвестициите се обединяват в нова мегаагенция

Тя ще определя и политиката в дружествата с над 50% държавно участие

1 коментар
Приватизацията и инвестициите се обединяват в нова мегаагенция

Правителството предлага Българската агенция за инвестициите да се влее в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и да се създаде Агенция за публичните предприятия и инвестициите, която да определя държавната политика в дружествата с над 50 процента публична собственост. Това предвижда законопроект за публичните предприятия, публикуван за обществено обсъждане от правителството.

Така досегашната Агеция за приватизация, която в последните години реализира минимални приходи от продажби на държавни активи и дейността ѝ е съсредоточена основно към следприватизационния контрол, ще придобие нови функции към вече регламентирания ѝ контрол върху концесионирането, където обаче все още няма съществена дейност.

Предвижда се бъдещата Агенция за публичните предприятия и инвестиции да решава как държавата да управлява и печели по-добре от дружествата, в които притежава над 50%. Отрасловите министри все още ще имат основната дума за развитието и управлението на тези предприятия, но новото звено ще ги подпомага в разработването на бизнес програмите на дружествата и ще следи за техните назначения в управата на фирмите. За целите на подбора, номинирането и назначаването на шефове и бордовете на държавните предприятия ще се разработи специална методика, предвижда законопроектът.

Новата агенция също така ще контролира директно дейността на публичните дружества и ще представя пред общественоста обобщен годишен доклад за работата им. Ще публикува и актуална информация и отчети за дейността на публичните предприятия, включително финансова и нефинансова информация за тях.;

На държавните предприятия вече ще се поставят конкретни цели за изпълнение през годината и накрая новата агенция ще оценява дали те са изпълнени. „Това ще позволи засилването и хармонизирането на стандартите за оповестяване на финансова и нефинансова информация в целия сектор на публичните предприятия и ще се подобри качеството и надеждността на корпоративната отчетност. Освен това, по този начин се гарантира съпоставимостта на извършваното оценяване на изпълнението на публичните предприятия, независимо от това кой орган упражнява правата на държавата в капитала им. Обобщеният доклад се оповестява на електронната страница на агенцията“, пише в мотивите на законопроекта.


Предвидено е ограничено прилагане на закона по отношение на общинските публични предприятия, с оглед на това, да не се нарушават правата на общините за местно самоуправление, уточнява се в проектодокумента.

Той предвижда също така продажба през електронна платформа на обособени части от имуществото на дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала и от имуществото на търговски дружества, чийто капитал е собственост на други търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала. Това позволява на приватизиращия орган да прецени в кои случаи, при продажба на обособени части, да се ползва платформата с оглед необходимостта за определени сделки в тръжните договори да залегнат допълнителни задължения за купувача. Режимът на продажба на обособени части се различава от този за имоти, който беше възприет при промените през август 2018 г. при приемане на електронната платформа - разпоредбата на чл. 3а от ЗПСК е императивна и изисква всички имоти да се продават чрез електронна платформа.

Предвижда се и премахване на списъка със забранени за продажба търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие и те ще се приватизират след приемане на решение от Народното събрание.
Министерският съвет пък ще решава за продажбата на обособени части от дружества с преобладаващо държавно участие.

Предлаганият нов подход ще осигури по-голяма оперативност в работата по подготовка и осъществяване на приватизационните процедури за обособени части и в същото време ще даде необходимата сигурност, че направените от дружествата и министрите, в качеството им на собственици на капитала на тези дружества, предложения за приватизация на обособени части ще са правно и икономически обосновани, аргументира се премиерът Бойко Борисов в предложения законопроект.


По отношение на продажбата на обособени части от лечебни заведения и имоти – частна държавна собственост с данъчна оценка над 10 000 лв., решенията за приватизация ще се вземат от новата агенция.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Лизи Гугуткова
    #1

    рИформи ... Нито едното, нито другото работят нещо!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.