Приватизацията на "Терем" се провали

Агенцията за приватизация прекрати процедурата за продажбата на 8-те военноремонтни заводи на "Терем". В понеделник от АП съобщиха, че прекратяването е във връзка с решение на Съвета на директорите на "Терем" ЕАД.

Само една оферта беше подадена до крайния срок - 14 ч. днес. Тя е на "Люрсен България енд партнерс" ЕООД - единствената фирма от деветте, заявили интерес, която в крайна сметка поиска и получи удостоверение за сигурност, за да бъде допусната до финалната права.

В края на миналата година АП на два пъти удължава сроковете за подаване на оферти с мотива, че има много кандидати за пакетите дялове от "Терем" - по 75 % от капитала на дружествата Летец-София, Георги Бенковски-Пловдив, КРЗ Флотски арсенал-Варна, Цар Самуил-Костенец, Ген. Владимир Заимов-Божурище, Ивайло-Велико Търново, Хан Крум-Търговище и ОВЕЧ-Провадия.

В началото 9 фирми закупиха документация за участие в предварителния етап на конкурса. Това бяха BAE SISTEMS AVIONICS LIMITED, Англия; FR. LURSSEN WERFT (GMBH&Co), Германия; "Люрсен България енд партнерс" ЕООД (регистрирано в България дружество на LURSSEN специално за сделката); "Financantieri" S.p.A., Италия, "Милениум Индъстри" АД, София; "Електронпрогрес" АД, София; "Стратегически отбранителни системи" АД, София, FINMECCANICA Societa per Azioni, Италия, "Морска техническа групировка Варна" АД, Варна.

От всички тях единствено българското дружество на германската Люрсен обаче представи документация за участие в конкурса и получи сертификат за достъп.

Сега офертата, подадена от дружеството, няма да бъде разглеждана, а депозитът за участие ще се върне на кандидата.

От АП съобщиха още, че министерството на отбраната и бордът на "Терем" трябва да вземат решение за по-нататъшната съдба на военноремонтните заводи. Миналата есен ведомството на Свинаров успя да потуши временно ескалиращите стачки в "Терем" заради неполучени заплати с обещанието, че ще се издължи от приватизацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?