Проблемът със старите руски лицензи пак остана отворен

Споразумение за уреждане на въпросите с интелектуалната собственост в оръжейната област, ще подпише министър-председателят на България Сергей Станишев по време на посещението му в Москва на 7 и 8 май. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след приключването на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия в София във вторник.

Документът обаче не касае оръжейните лицензи и споровете по оборудването по лицензи от времето на Съветския съюз, а само бъдещите лицензионни такси, уточни Овчаров.

По спора за заплащането за правата върху производството на някои видове руски оръжия обаче няма никакъв напредък, стана ясно от думите на вицепремиера и ръководител на държавния апарат на Русия Сергей Наришкин.  В процес на консолидация са мненията по производството на оборудването по руски лицензи, пред приключване са разногласията по тези въпрос, отбеляза той.

Дискусионен остана и въпросът с дълговете между двете държави по договори на Министерството на отбраната, каза Овчаров.

Другият проблем, който остава да се решава в бъдеще време, са транспортните връзки между двете страни, които с нарасналия стокообмен вече не са достатъчни. При посещението на Станишев в Москва ще се подпише и споразумение за изграждане на фериботна връзка Варна-Кавказ, каза още Овчаров.

По думите му въпреки ръста в българския износ от 35 процента за 2006 г., отрицателното търговско салдо се е увеличило над 1 млрд. долара от стокообмена, който е 3,3 млрд. долара. Тази разлика в полза на руския внос в България е заради руските енергийни ресурси, допълни Наришкин и препоръча на страната ни да разнообрази структурата на износа си. Когато миналата година направихте десант на български производители и дистрибутори на вина, това оказа своя ефект, посочи Наришкин. И той, и Овчаров отбелязаха, че именно търговията с български вина е дръпнала най-много износа си напред.

Беше отбелязано още, че в протокола от заседанието е записано, че България и Русия ще си сътрудничат в създаването на съвместни предприятия за маркетинг на природния газ. Овчаров обясни, че това е предвидено като част от новия дългосрочен договор с “Газпром”, предвиждащ общи фирми с “Булгаргаз” за дистрибуция на природен газ в районите, където няма издадени лицензи за газификация. Подготвят се и нови документи за сътрудничество в туризма, договорени са равни права на участие на  фирмите от двете страни в търговете за обществени поръчки в съответната държава.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?