Прочувствен зов на МВР за име на граничен кораб

Прочувствен зов на МВР за име на граничен кораб
МВР обяви конкурс за име на новия кораб на Гранична полиция. Авторите на най-оригиналните идеи ще бъдат гости на тържествената церемония по издигането на знамето и кръщаването на кораба на 4 март, съобщи във вторник пресцентърът на МВР. Предложения се приемат на сайта на министерството.

Плавателният съд е построен в германската компания "Люрсен" и е закупен със средства по програма ФАР за укрепване на капацитета на външните граници на Европейския съюз. Цената му е 7 795 000 евро.

"Старите морски вълци казват, че името определя съдбата на кораба. Дали ще има безоблачни дни и сполука, плитчини, пирати или бунт на палубата? Хората прекарали месеци в самота и тежки условия са достигнали до прозрението! Псалм 107: 23,2. "Онези, които тръгват по море на кораби, които имат работа в големите води - виждат делата на Господа и чудесата Му в дълбините", разяснява ведомственият пресцентър, който този път изневерява на стилистиката си за максимална лаконичност и боравене с инициали.

"Още през 3 век преди Христос вавилонските жители изливали вино в морето, за да умилостивят морските богове. Египтяни, гърци и римляни се молели на техните божества за дни без бури и безопасно плаване. В наши дни жена или девойка става кръстница на всеки новопостроен кораб, а преди да разбие бутилката шампанско в корпуса му, произнася молитва за здравето на онези, които са го построили и за успехите на онези, които ще плават с него", се разяснява в лирическото отклонение от пресцентъра на МВР.

Всъщност "Гранична полиция" очаква до дни да получи нов гранично-полицейски патрулен кораб с водоизместимост 100 тона, който още си няма име. Българските граничари са много горди с придобивката си, но ще бъдат още по-доволни, ако корабът им намери най-красивото и вдъхновяващо име след широко обществено допитване.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?