Продължава процесът срещу Навални за клевета

Алексей Навални

Съдията на процеса срещу руския опозиционер Алексей Навални по делото за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война - Вера Акимова, отказа днес да си направи отвод, както настояваше защитата на подсъдимия, предаде ТАСС от залата на съда.

Обвинението представи писмено становище от главния лекар на болницата, където е на лечение ветеранът Игнат Артеменко - специалистът не препоръчва той да участва в процеса. Днес 94-годишният Артеменко подаде в съда заявление, в което се оплака от оскърбленията на Навални. Той казва, че по време на предишното заседание се е почувствал обиден, прилошало му е и се е наложило да бъде викана "Бърза помощ".

Ветеранът посочи в заявлението, че се отказва да участва в процеса и помоли съда да даде правна оценка на действията на Навални. Съдът удовлетвори молбата на Артеменко и го освободи от участие в процеса.

Навални изрази съмнение, че този документ наистина е написан от ветерана. "Вие сами ли сте го написали и подписали вместо него?" - запита той прокурора Екатерина Фролова.

Борецът с корупцията е обвинен в разпространение на "лъжлива" и "обидна" информация за ветерана, който миналото лято защитил в предизборен клип референдума, довел до увеличаване на правомощията на президента Владимир Путин.

На предишното заседание Навални отказа да се признае за виновен и каза, че никога не е познавал Артеменко. Опозиционерът нарече участниците в този клип "позор за нацията" и "предатели", припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?